A húsvéti ünnepek előtti élelmiszer-vásárlás Szlovákiában 3 százalékkal többe kerül, mint tavaly ilyenkor – közölte Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője. A két húsvét közötti időszakban leginkább a gyümölcs drágult, mégpedig 11,9 százalékkal, továbbá az édesség (6,5 százalék), valamint a zöldség (6,4 százalék).
Viszont az étolaj a vizsgált időszakban 7,5 százalékkal, a tej, a sajt, a tojás pedig 3,7 százalékkal lett olcsóbb. Aki autóval útra kel a négynapos ünnep során (Szlovákiában a nagypéntek is állami ünnep), az valamivel drágábban tankolhat, mint tavaly ilyenkor, illetőleg a
szállodák, éttermek, kávéházak árszínvonala is emelkedett, hozzávetőlegesen 8,5 százalékkal.
A Partners group SK számításai szerint a húsvéti ünnepek összköltsége – az utazási költségeket nem számolva – családonként átlagosan 306 euróra rúg, ami 5 százalékkal magasabb összeg a tavalyinál. Ez az összeg tartalmazza a sütéshez használt alapanyagokat, a húsvéti lakomát a családnak, valamint a locsolóknak szánt csemegét és a gyermekeknek járó kisebb pénzjutalmat is.
A mostani drágulás teljes mértékben elhanyagolható a tavalyi árugráshoz viszonyítva, amikor is 21 százalékkal nőttek a szlovákiai családok húsvéti ünnepekkel kapcsolatos kiadásai a 2022-es szinthez képest.
Jana Trogová, a Partners group SK pénzügyi szakértője szerint a sütéshez használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest mintegy 13 százalékkal emelkedett, a húsvéti asztalra szánt finomságok pedig 8 százalékkal drágultak.
Az ukrán kérdés marad a fő téma a szlovák elnökválasztás második fordulója előttAz első forduló hivatalos végeredménye szerint Ivan Korcok korábbi külügyminiszter és Peter Pellegrini jut a második fordulóba. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.