Boris Pistorius német védelmi miniszter és francia kollégája, Sebastien Lecornu bejelentette, hogy országaik készek egy közösen kifejlesztett új harckocsit gyártani, amely szárazföldi védelmük központi pillére lesz – számolt be a Deutsche Welle.

Boris Pistorius és Sebastien Lecornu közös bejelentése nyomán még idén véglegesítik az iparral kötött szerződéseket / Fotó: AFP

Pistorius pénteki franciaországi látogatása során szándéknyilatkozatot írt alá a következő generációs harckocsi, a Main Ground Combat System (MGCS) fejlesztéséről. A harckocsi a német Leopard 2 harckocsit és a francia Leclerc-et váltja fel.

A német védelmi miniszter szerint még hosszú az út a harckocsigyártás tényleges megkezdéséig, bár elismerte, hogy a megállapodás fontos mérföldkő.

Pistorius elmondta, hogy 

az iparral kötött szerződések véglegesítése az év végéig várható.

Bízott abban, hogy a német törvényhozók áldásukat adják a rendszerre.

Lecornu eközben a KNDS-t, a Rheinmetallt és a Thalest nevezte meg olyan cégként, amelyek valószínűleg hozzájárulnak a jövőbeli tank kifejlesztéséhez és legyártásához.

A miniszterek megállapodtak a projekt vitatott feladatmegosztásáról és a szerződésekről is. A projekt nyolc pilléréből kettőt Berlin, másik kettőt Párizs, míg a maradék négyet közösen irányítanák.