BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál magasabb az infláció az eurózónában

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az eurózóna harmonizált fogyasztóiár-indexe és a maginfláció is májusban, éves szinten. Gyorsult az árnövekedés üteme.

Éves szinten 2,6 százalékkal nőtt az eurózóna harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) májusban, ami meghaladja az áprilisi 2,4 százalékos emelkedést. Az adat felülmúlta a 2,5 százalékos gyorsulásra vonatkozó piaci várakozásokat is. A maginfláció 2,9 százalékra emelkedett éves szinten az áprilisi 2,7 százalékról és ugyancsak meghaladta a 2,8 százalékos várakozást – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból. 

Customer in a discount store
A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az eurózóna harmonizált fogyasztóiár-indexe
A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az infláció az eurózónában / Fotó: AFP

A legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal a szolgáltatások árai nőttek. Ez a mutató áprilisban még 3,7 százalék volt. A tényadat az első negyedévben vártnál nagyobb bérnövekedést tükrözheti. A második legnagyobb mértékben az élelmiszer, az alkohol és a dohánytermékek ára nőtt, 2,6 százalékkal, itt azonban némi enyhülés látszik az áprilisi 2,8 százalékos drágulást követően.

A harmonizált fogyasztói árindex márciusban és áprilisban is 2,4 százalék volt. 

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint az árstabilitást két százalékos árszínvonal-növekedéssel lehet fenntartani. Az euróövezetben a harmonizált fogyasztóiár-indexet (HICP) használják a fogyasztói árak inflációjának mérésére, ami a háztartások árucikkekre és szolgáltatásokra kiadott összegének változását mutatja. Mivel harmonizált mutató, az Európai Unió összes országában ugyanazt a módszertant használják, így az egyes tagállamok adatai összehasonlíthatók.

Várható volt, hogy májusban 2,6 százalékra emelkedjen az eurózóna inflációja, és az adatok se nem jók, se nem rosszak

– mondta Fabio Panetta, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja pénteken.

Az infláció vártnál nagyobb emelkedése valószínűleg nem akadályozza meg az EKB-t abban, hogy a jövő héten rekord magasról csökkentse a hitelfelvételi költségeit, de megerősíti azt a várakozást, hogy lassabb ütemben csökkenti a kamatokat – írja a Reuters.

A héten eldőlhet a forint sorsa: kulcsfontosságú adatok érkeznek, erre érdemes figyelni

A héten érkeznek az amerikai, illetve az eurozóna inflációs adatai, melyek hosszú távon tehetik irányba a globális monetáris politikát. A pénzromlási trendek nemcsak a dollár és az euró számára húsbavágóak, de a forint is lélegzetvisszafojtva várja az adatközléseket.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.