BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Donald Trump and Polish President Andrzej Duda(L) walk before a holding a joint press conference in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, June 24, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Bukarestben sem sikerült mumust csinálni Trumpból

Sokan gondolják úgy, hogy Donald Trump visszatérése a Fehér Ház élére tragédia lenne a szabad világ számára, azonban a republikánus jelölt győzelme valószínűleg nem hozna nagy változásokat a külpolitikában a román sajtóban megjelent cikk szerint. Arra számítanak, hogy Bukarest kapcsolata problémamentes maradna Washingtonnal akkor is, ha a volt elnök győzne. A magyar kormánynak köztudottan jó a viszonya Donald Trumppal, aki nemrég egy budapesti konferencia alkalmából üzent is a Orbán Viktornak.

Fél évvel az amerikai választások előtt Donald Trump a legesélyesebb jelölt a legtöbb felmérés szerint, a republikánus politikus visszatérése a Fehér Házba pedig számos elemzőt megborzongat – írta egy szakértővel folytatott interjú alapján az Adevarul című román lap. Az aggodalmak közül a cikkben megemlítik például azt, hogy Donald Trump győzelme esetén az Egyesült Államokat kiléptethetné a NATO-ból, netán hiteltelenné tenné a szövetséget. 

US President Donald Trump and Polish President Andrzej Duda(L) walk before a holding a joint press conference in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, June 24, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
 Donald Trump nemrég találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, utána meglepő nyilatkozatot tett / Fotó: SAUL LOEB / AFP

Olyan félelmek is napvilágot láttak, hogy a volt amerikai elnök magára hagyná Kelet-Európát, amely így újra orosz befolyás alá kerülne, akárcsak a Szovjetunió idején. Donald Trump amerikai riválisai, a demokraták azt a látszatot keltik, hogy a republikánus jelölt minden sikere katasztrófa lesz a szabad világ számára és győzelem Oroszországnak – összegezték. Szerintük ezek a megközelítések pszichózist idéznek elő az amerikaiak és az európaiak körében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy vannak józanabb álláspontok is, ezek szerint 

Washington valószínűleg ugyanazt a külpolitikát fogja követni, mint minden alkalommal, még akkor is, ha a hatalom a demokratáktól visszakerül a republikánusokhoz.

Donald Trump ugyanúgy megfelel

A román–amerikai kapcsolatok Donald Trump idejében problémamentesek voltak – nyilatkozta a lapnak George Vișan, a Román Diplomáciai Intézet kutatója, a Jamestown Alapítvány tagja. Hozzátette: a volt amerikai elnök pontosan úgy üdvözölte Klaus Iohannis elnököt a Fehér Házban, mint idén Joe Biden jelenlegi elnök. 

„Nem hinném, hogy amennyiben Trump nyerné újra a választásokat romolnának a kétoldalú kapcsolatok.”

A szakértő arra is kitért, hogy a volt elnök és a pártja annak idején hozzáférést biztosítottak Romániának a legújabb amerikai haditechnikához, olyan fontos fegyverekhez, amelyek később bizonyítottak. Ukrajnában például a HIMARS és a Patriot rendszerek hasznossága felbecsülhetetlen – hangsúlyozta.

Megosztott az amerikai társadalom

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben sokan Donald Trumpot oroszpártisággal vádolták, ezzel szemben a minap Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott találkozója után sokakat meglepett az exelnök. 

Egy nyilatkozatában felszólította az európaiakat, hogy támogassák Kijevet sokkal határozottabban. 

A jelenlegi és a volt amerikai elnök közötti csatának mély gyökerei vannak a múltban, mindketten kemény vádakat fogalmaztak meg egymással szemben, legtöbbször alaptalanul, és még a bíróságon sem bizonyíthatóan – jegyezte meg a cikk szerzője. Szerinte mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és „puskapor szaga jön a Közel-Keletről” az amerikai társadalom megosztottabb, mint valaha. Ami pedig a november 5-ei amerikai választásokat illeti „lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz”. 

Nagyszerű ember, egyetlen esély

A republikánus jelöltet démonizáló véleményeket Magyarországon is lehet találni, a magyar kormány és Donald Trump kapcsolata ugyanakkor több mint felhőtlen: a legutóbbi CPAC Hungary konferencia alkalmából a volt elnök üzenetet fogalmazott meg a magyar miniszterelnök számára. 

Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán miniszterelnökkel – aki nem mellesleg egy nagyszerű ember – a két nemzet értékeinek és érdekeinek előmozdításán

– így fogalmazott. Szerinte ők ketten leszámoltak az illegális bevándorlással, megvédték a határokat, munkahelyeket teremtettek, megvédték az országaik hagyományát és a zsidó-keresztény értékrendet.

A kormányfő sem volt fukar a szavakkal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján azt mondta, hogy az egyetlen esélyünk a békére, ha Donald Trump visszatér. 


 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.