BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Group,Of,Flags,Of,The,European,Union,Waving,In,The európai unió

Csigalassú növekedésre számít az Európai Bizottság

A tavalyi recesszió mély nyomot hagyott az adatokon. Az Európai Unió gazdasága azonban lassan, de biztosan elindul a stabil növekedési pályán.

Az Európai Unió gazdasága az év elején, hosszú és keserves stagnálást követően fellendült, ám az első negyedév 0,3 százalékos növekedése még nem jelent kiutat a blokk problémáiból. A tavalyi recesszió után ugyanis a növekedés, hafolytatódik, továbbra is alacsony marad – derült ki az Európai Bizottság szerdán közzétett előrejelzéséből.

Group,Of,Flags,Of,The,European,Union,Waving,In,The európai unió
Fáradtan, de elindult a növekedés útján az európai gazdaság / Fotó: Shutterstock

Brüsszel szerint 2024-ben várhatóan szinte minden tagállam visszatér a növekedéshez. S mivel az EU déli peremén a gazdasági bővülés még mindig meghaladja az észak- és nyugat-európai növekedést, a blokk gazdaságát a hagyományosan lemaradó országok fogják felhúzni.

Ez a tavaszi előrejelzés az idei évre 1,0 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az EU-ban és 0,8-est az euróövezetben.

Az infláció várhatóan tovább fog csökkenni:

  • az unió egészében a 2023-as 6,4-ről 2024-ben várhatóan 2,7 százalékra, 2025-ben pedig 2,2 százalékra eshet;
  • az euróövezetben az előrejelzés szerint a 2023-as 5,4 százalékról 2024-ben 2,5, 2025-ben pedig 2,1 százalékra mérséklődhet.

Ez mind az EU-ban, mind az euróövezetben – különösen az idei évre vonatkozóan – a télihez képest lefelé történő korrekció.

A gazdasági tevékenység 2023-ban nagyjából stagnált, a magánfogyasztás csak 0,4 százalékkal nőtt. A foglalkoztatás és a bérek erőteljes bővülése ellenére pedig a munkajövedelmek alig haladták meg az inflációt. A bizottság ezen a területen is irányváltásra számít, ám a növekedés szintén alacsony és lassú lesz.

Csak jövőre vár gazdasági fellendülést az Európai Bizottság

Látszik a fény az alagút végén, ám a helyreállítás hosszú ideig fog tartani. Az Európai Bizottság már jövőre a gazdaság fellendülésére számít, és a blokk lassan, de biztosan visszanyeri az erejét.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.