BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flag,Of,China,And,Flag,Of,Japan,And,South,Korea.
Új kezdetet vett a dél-korai, kínai és japán együttműködés, amely aggodalmat válthati ki az Egyesült Államokban.

Főhet a feje az Egyesült Államoknak, ázsiai szövetségesei Kínához közelednek

Új kezdetet vett a dél-korai, kínai és japán együttműködés, amely aggodalmat válthat ki az Egyesült Államokban. A dél-koreai és a japán vezetés a Kínával való biztonságpolitikai és kereskedelmi kapcsolataik elmélyítéséről döntött, miközben Amerika éppen, hogy nagyobb szembenállást vár a szorosabb szövetségeseitől.

Kína, Japán és Dél-Korea lendületet ad biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésüknek, öt év óta először tartottak csúcstalálkozót hétfőn. A megbeszéléseken Kisida Fumio japán és Li Csiang kínai miniszterelnök, valamint Jun Szogjol dél-koreai elnök vettek részt. A közös cél a biztonságpolitikai kockázatok kezelése és a legrosszabb gazdaságpolitikai forgatókönyv elkerülése.

Flag,Of,China,And,Flag,Of,Japan,And,South,Korea.
A dél-koreai és japán vezetés a Kínával való biztonságpolitikai és a kereskedelmi kapcsolataik elmélyítéséről döntöttek / Fotó: Shutterstock
A dél-koreai és japán vezetés a Kínával való biztonságpolitikai és a kereskedelmi kapcsolataik elmélyítéséről döntöttek / Fotó: Shutterstock

A biztonságpolitikai és gazdasági átfogó együttműködés újraindítása

A csúcstalálkozó megnyitóján Li Csiang úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások „újrakezdést és új kezdetet” jelentenek. A kínai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a politikát el kell választani a gazdasági és a kereskedelmi kérdésektől, a protekcionizmusnak véget kell vetni, az ellátási láncokat pedig elmélyíteni – számolt be a Reuters.

A vezetők döntöttek az ellátási láncokkal kapcsolatos együttműködésük megerősítéséről és a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások felgyorsításáról

„Megegyeztünk, hogy átlátható és kiszámítható kereskedelmi és befektetési környezetet, valamint biztonságos ellátási láncot hozunk létre” – nyilatkozta Jun Szogjol a csúcstalálkozó után.

A japán és a dél-koreai vezető egyúttal a kínai kollégájuk segítségét kérték az észak-koreai biztonsági fenyegetés miatt. 

A két vezető felkérte Pekinget, hogy gazdasági befolyásával vessen gátat Kim Dzsong Un nukleáris fegyverkezésének.

Japán arra számít, hogy Észak-Korea hamarosan kémműholdat lőhet fel űrprogramja részeként, amely elősegíti a ballisztikus rakéták fejlesztését, valamint megsérti az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának határozatait. A földrajzilag közeli Dél-Koreának és Japánnak így még fontosabbá vált, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak Kínával, amely Észak-Korea legfőbb szövetségese és a diktatórikus rezsim életben tartója.

Japan-China-Korea Business Summit Takes Place in Seoul
Kisida Fumio japán miniszterelnök, Jun Szogjul dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök a hétfői üzleti csúcstalálkozón, Szöulban.
Kisida Fumio japán miniszterelnök, Jun Szogjul dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök a hétfői üzleti csúcstalálkozón, Szöulban / Fotó: AFP

Japán és Dél-Korea mélyíti Kínával való kapcsolatát

A három fél négyszemközti megbeszéléseket is folytatott a hétfői csúcs előtt vasárnap. Ezeken Li Csiang és Jun Szogjol megegyeztek a diplomáciai és biztonsági együttműködés mélyítéséről valamint a szabadkereskedelmi tárgyalások folytatásáról. Kisida Fumio és Li Csiang miniszterelnök Tajvanról tárgyaltak és a magas szintű gazdasági párbeszéd folytatásáról döntöttek. Kisida ugyanakkor kínai kollégáját a japán állampolgárok szabadon engedésére és arra szólította fel, hogy vegyen visszább a kelet-kínai-tengeri katonai jelenlétből, egyúttal pedig aggasztónak nevezte a Tajvani-szorosnál kialakult helyzetet – jelentette a kínai Hszinhua hírügynökség hétfőn, amelyet a Bloomberg idézett. 

A tárgyalások lendületet adhatnak a dél-koreai és japán cégek kínai beruházásainak, miután azok az elmúlt két évben megcsappantak. Az Egyesült Államokba például tízszer több japán tőke áramlott be ez idő alatt, mint Kínába és Hongkongba.

Japán és Dél-Koreai kényes helyzetben navigál az Egyesült Államok és Kína között

A két ország kényes helyzetben van, mert alapvetően annak az Egyesült Államoknak a szövetségesei, amely kereskedelmi háborút vív Kínával. Biztonságpolitikai szövetségesként Amerika szavatolja a biztonságukat. Az együttműködés pedig minden bizonnyal aggaszthatja az Egyesült Államokat, ugyanis ezzel Japán és Dél-Korea fontos szövetségesei elfordulnak attól a törekvésétől, hogy elzárja Kínát a csúcstechnológiától.

Az ázsiai országoknak ugyanakkor Kínával is érdekük jóban lenni, mivel a területükre legnagyobb veszélyt jelentő Észak-Koreára az tud nyomást gyakorolni. A helyzet pedig tovább bonyolítja, hogy a Kelet-kínai tengeren határvita áll fenn Kína és Japán között, valamint Kína tengeri kereskedelemre gyakorolt fenyegetése.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.