BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol a legdrágább az üzemanyag Európában?

Attól függ, hogy dízelről vagy benzinről van szó.

Panaszkodnak a britek, hogy náluk a legdrágább a dízel Európában, pedig tévednek: a literenkénti 155 penny (702,4 forint) csak a második helyre teszi őket Svájc után. A benzin árát illetően pedig nem is olyan rossz a helyzet, csak a 11. helyen állnak.

Llanelli,,Uk:,September,21,,2018:,Customers,Refuel,Their,Cars,At
A kiskereskedők haszonkulcsa tartja magasan a brit üzemanyagárakat / Fotó: Shutterstock

A brit RAC autóipari szolgáltató szerint „nincsen jó okuk” a magas szigetországi dízeláraknak, és annak sem, hogy a kutaknál nem csökkentik az árakat. A kiskereskedők árrése ugyanis a szervezet adatai szerint jócskán meghaladja a hosszú távú átlagot.

A magyarázat arra, hogy ezt megtehetik: a verseny hiánya.

„Fontos megjegyezni, hogy Észak-Írországban, ahol a szupermarketek dominanciájának hiányában nagyobb a verseny, a gázolaj átlagára 10, a benziné pedig 6 pennyvel olcsóbb” – idézte a RAC közleményét a Sky News. (Egy font 453,2 forint.)

Hosszú távú átlagban literenként nyolc penny volt az árrés, most 18 penny. Az árak annak ellenére nem lettek alacsonyabbak, hogy a kormány 2022 márciusában öt pennyvel csökkentette az üzemanyagokra kivetett adót.

A RAC adatai szerint még azokban az európai országokban is olcsóbb az üzemanyag, ahol a britnél nagyobb jövedéki adó terheli. Az adóteher Olaszországban a legnagyobb, a dízel jelenleg ott mégis literenként hét pennyvel olcsóbb, mind Nagy-Britanniában.

Nincsen verseny

A RAC az adatokat a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságtól (CMA) származó információk alapján állította össze. A CMA nemrég zárta le a szupermarketek benzinkútjainak árréseit érintő vizsgálatát, amely szerint az autósok 2022-ben literenként 6 pennyvel fizettek többet az üzemanyagért a megnövekedett haszonkulcs miatt.

Üzemanyagárak Európában
 

Idén márciusban a szabályozó hatóság még mindig „aggasztónak” minősítette az árréseket.

Az üzemanyag-kiskereskedők szövetsége (Petrol Retailers Association – PRA) azonban azzal védekezik, hogy 

az emelkedő költségek és a lopások precedens nélküli terjedése tartja magasan az árakat a kutakon.

Példátlan mértékű lopások

„Példátlan mértékűek a lopások, és a kiskereskedőket sújtják a magas adók, energiaköltségek és a minimálbér emelése. Ezek a tényezők elkerülhetetlenül hatással vannak a végső árra a kútnál” – magyarázta Gordon Balmer, a PRA ügyvezető igazgatója.

Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Királyságban a dízelüzemanyag-tranzakciók jelentős része üzemanyagkártyákkal történik, amelyek jóval alacsonyabb árréssel működnek. Ez is hozzájárul a magasabb árakhoz.

„Az emelkedő működési költségek ellenére a tagjaink továbbra is elkötelezettek a tisztességes és versenyképes árak biztosítása mellett. A PRA arra ösztönzi az autósokat, hogy minden lehetséges forrást használjanak fel, hogy megtalálják a legjobb ajánlatokat” – tette hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.