BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kiégés? Öregedés? - egyre kevesebben akarnak a hatvanas éveikben dolgozni

Változik a trend az Egyesült Államokban.

Megváltozott az amerikaiak gondolkodása, kevesebben tervezik, hogy teljes munkaidőben dolgoznak majd a hatvanas éveikben, mint a koronavírus-járvány előtt, derült ki a New York-i Federal Reserve fogyasztói várakozásokat vizsgáló felméréséből (Survey of Consumer Expectations – SCE).

A kevesebbet keresők korábban mennének nyugdíjba / Fotó: AFP

A munkaerő-piaci felmérés országos és reprezentatív, 1300 családfő körében végzik négyhavonta 2014 márciusa óta, számolt be a MarketWatch. Két kérdést tesznek fel a résztvevőknek a munkával és a nyugdíjba vonulással kapcsolatban.

Az egyik azt firtatja, mekkora esélyt adnak annak, hogy teljes munkaidőben dolgoznak majd, miután elérik a 62 évet. A második ugyanezt kérdezi, de a 67 éves kor utáni időszakra vonatkozóan.

Fiatalabban mennének nyugdíjba

A pandémia előtti négy évben stabilan 54,6 százalék válaszolta azt, hogy teljes munkaidőben szándékozik majd dolgozni 62 éves kora után is. 

Az arányuk ma 49,4 százalék, ami jelentős visszaesést jelent.

A 67 évnél idősebben dolgozni tervezők körében is van csökkenés, de kevésbé drámai: a négy évvel ezelőtti 35,2 százalékhoz képest most 32,3 százalék válaszolt igennel a kérdésre.

Mechanic discusses invoices
A nők nem akarnak olyan sokági dolgozni, mint a férfiak / Fotó: Getty Images

A kutatók kiemelték, hogy a munkavágy csökkenése széles körben megfigyelhető, igaz minden korosztályra, képzettségi és bevételi szintre. Két kategóriában van jelentős különbség. Egyrészt a nemek között: a nők sokkal kevésbé akarnak idősebb korukban is dolgozni, mint a férfiak. Másrészt az alacsony és a magas jövedelműek között, ahol jobban visszaesett a tovább dolgozni vágyók aránya az évi 60 ezer dollárnál (21,6 millió forintnál) kevesebbet keresők körében, mint a jól fizetetteknél.

A várható élettartam közben nő

A gazdasági portál szerint az eredmény eléggé nyugtalanító, tekintve, hogy a várható élettartam a lakosság nagy részénél növekszik, és az elmúlt években csökkent a társadalombiztosítási ellátást 62 évesen igénylők aránya. Az eddigi prognózisnál azonban így is egy évvel korábban, már 2034-ben nem lesz elég pénze az amerikai társadalombiztosításnak, hogy az állami nyugdíjasoknak kifizesse a nekik járó összeget.

A nyugdíjkorhatár ugyan hagyományosan 65 év az Egyesült Államokban, 

az amerikaiak azonban átlagosan 62 éves korukban vonulnak vissza

egy másik, az Employee Benefit Research Institute által egy hónapja végzett felmérés eredménye szerint.

Caucasian farmer driving tractor
Sokan nem önszántukból esnek ki korábban a munkaerőpiacról / Fotó: Getty Images

Ebből azonban az is kiderül, hogy sokan nem önszántukból mennek nyugdíjba korábban annak ellenére, hogy azok közé a milliók közé tartoznak, akik nem kapnak állami nyugdíjat.

Közbeszól a betegség

A megkérdezettek közül tízből heten hagyták abba 65 évesnél fiatalabban a munkát, közülük minden második kényszerből. Egyharmaduk az egészségi állapota van rokkantság miatt nem tudott addig dolgozni, amíg szeretett volna. Sokat mondó tény, hogy ötből csak ketten mondták, hogy azért hagyták abba korábban a munkát, mert ezt megengedhették maguknak, ismertette az eredményt a CBS News.

Az amerikaiak jelentős része ugyanis nem gondoskodik előre a nyugdíjas éveiről. Az amerikai nyugdíjasok szövetségének (AARP) friss felmérése szerint az ötven évesnél idősebbek körében igaz ez minden ötödik emberre. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy a dolgozóknak csak a fele számolta ki, egyáltalán mennyi pénzre lenne szüksége a nyugodt öregkor biztosításához, és az egyharmaduk arra jutott, hogy ehhez legalább másfél millió dollár tartalékra van szüksége. (Egy dollár 359,4 forint.)

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.