BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőtől Szerbia összeér Kínával

Szabadkereskedelmi egyezményt kötött a két ország. A megállapodás értelmében számos termék kereskedelme vámmentes lesz.

Hétfőtől lép életbe a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi egyezmény, amelynek keretében a két fél fokozatosan megszünteti a vámok 90 százalékát a két ország közötti kereskedelemben. A vámok több mint 60 százaléka már azonnal megszűnik a kínai kereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint.

kína, szerbia,
Egyre erősebbek a szerb–kínai kapcsolatok / Fotó:  Elvis Barukcic / AFP

Az egyezményt még tavaly október 17-én írták alá és azóta mind a két fél ratifikálta a szerződést – írja a Global Times, hozzátéve, hogy a vámmentes termékek köre a fontosabb árucikkek 95 százalékát is elérhetik.

A szerb importvámok a jelenlegi 5–20 százalékos szintről nullára csökkennek az autók, a napelemek, a lítium-ion akkumulátorok, telekommunikációs felszerelések, és más termékek körében.

Kína ugyancsak lenullázza számos szerb termékre vonatkozó 5–20 százalékos vámjait, ezzel is segítve a kétoldalú kereskedelmet. A megállapodás továbbá támogatja a beruházási együttműködést és az ellátási láncok integrációját is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.