BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
POSCO

Lengyelország is fontos része lesz az elektromos autók ellátási láncának

A dél-koreai Posco Dél-Koreában, Mexikóban és Indiában gyárt vontatómotor-magokat, a Brzegben lévő létesítménye lesz az első európai gyára. Ezzel Lengyelország is jelentős szereplő lesz az elektromos autók ellátási láncában, a gyár látná el az európai üzemek egy részét.

A dél-koreai Posco megkezdte új gyárának építését Lengyelországban: a 100 ezer négyzetméteres területen épülő üzem a tervek szerint 2025 közepére készül el. A létesítményben az elektromos autók egyik kulcsfontosságú alkatrészét, vontatómotor-magokat termelnek. A tervek szerint a cég az európai kontinensen üzemeket építő autógyártóknak lesz fontos beszállítója.

POSCO
Fotó: Posco 

Az például már biztos, hogy a Hyundai európai létesítményeit a Posco látja el a jövőben, de akár a Magyarországon megjelenő kínai autógyárakkal is egyezségre léphet. A vállalat közölte, hogy a Dél-Koreán kívüli gyárak segítik a céget a védővámok kikerülésében, mivel egyre több ország tervezi sápok kivetését, bár Európa most Kínára vethet ki vámokat. 

A Korea Times emlékeztet rá, hogy a Posco jelenleg Dél-Koreában, Mexikóban és Indiában gyárt vontatómotor-magokat, a Brzegben lévő létesítménye lesz az első európai gyára. Ha a lengyel üzem beindul, a vállalat várakozásai szerint a világszerte működő gyártóbázisok hálózata 2030-ig évente 7,5 millió vontatómotor-magot állathat elő, és

az alkatrész globális piacán 10 százalékos részesedést szerezhet.

A Posco gyártási kapacitását azért bővítik, mert Európában a jövőben nőhet a kereslet a környezetbarát járművek iránt. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint 2023-ban a kontinensen 3,41 millió hibrid jármű értékesítését regisztrálták, ami 28 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Egyes előrejelzések szerint 2025-re 5,4 millióra, 2030-ra pedig több mint 10 millióra emelkedik a villanyautó-eladások száma Európában. A Lengyelország délnyugati részén található Brzegben az ünnepélyes alapkőletételen a helyi vezetők mellett Lengyelország dél-koreai nagykövete és a cég regionális irányítói is részt vettek.

Nő a zöldautók száma Magyarországon – felpörgött a vállalati pályázat

Idén csúcsra jár az elektromos közlekedés térnyerése, köszönhetően annak, hogy 30 milliárd forintos keretösszeggel pályázat indult vállalatoknak arra, hogy zöld rendszámos autót szerezhessenek be – derült ki a Belügyminisztérium adataiból. Az eddigi számokból az látszik, hogy májusban 2677 gépkocsit láttak el világoszöld hatósági jelzéssel Magyarországon. Ennél magasabb adatot csak márciusban mértek. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.