BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
03 June 2024, Bavaria, Straubing: The Danube is flooding in front of the ducal palace in Straubing. For days, helpers in Bavaria and Baden-Württemberg have been battling the flood and its consequences. The flood situation remains dynamic and confusing. Many small communities are affected, and in some places the situation is even getting worse. Photo: Ute Wessels/dpa (Photo by Ute Wessels / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Egyelőre felmérhetetlenek a németországi árvíz kárai

Kötelezővé akarják tenni az áradás elleni biztosítást.

Németországban kezdik felmérni az áradás okozta károkat, bár a pontos összeget még jó ideig nem tudják majd megállapítani. Különböző cégek azonban sorra jelentik be, milyen fennakadásokat okoz a természeti katasztrófa Európa legnagyobb gazdaságában.

03 June 2024, Bavaria, Straubing: The Danube is flooding in front of the ducal palace in Straubing. For days, helpers in Bavaria and Baden-Württemberg have been battling the flood and its consequences. The flood situation remains dynamic and confusing. Many small communities are affected, and in some places the situation is even getting worse. Photo: Ute Wessels/dpa (Photo by Ute Wessels / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Idén már a negyedik árvíz sújtja Németországot / Fotó: AFP

A dél-németországi székhelyű EnBW közműszolgáltató vízerőművei a Neckar folyó és mellékfolyói mentén hétfő óta csökkentett kapacitással üzemelnek, a kisebbek egy része pedig egyáltalán nem működik a rengeteg úszó törmelék miatt. Az Uniper szintén megtette az azonnali előkészületeket, hogy szükség esetén leállítsa Irschingi erőművét, ha átszakadna a Paar egyik gátja.

Az Audi ingolstadti üzemét ugyan nem érintette az áradás, a Reuters tudósítása szerint műszakok egy részét azonban törölni kellett, mert a dolgozók egy része nem tudott munkába állni.

A gazdaszövetség tippelni sem tud

A gazdaszövetség eddig csak annyit tud biztosan, hogy az agrárszektor kárai hatalmasak lesznek, de ennél pontosabb becslés még túl korai lenne. Lezárták a hét elején a teherhajók előtt a Rajnát is az ország érintett déli részén, mert a magas vízállás miatt nem férnek el a hidak alatt.

03 June 2024, Bavaria, Asbach-Bäumenheim: Helpers from the fire department lay a barrier with sandbags to protect a residential area from flooding. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A károk egyelőre felmérhetetlenek / Fotó: AFP

A Duna felső szakaszán és több déli mellékfolyóján a két legmagasabb szintű figyelmeztetés volt érvényben a Crisis24 portál tudósítása szerint. Bajorország hét térségében hirdettek szükségállapotot, több települést evakuáltak.

A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn jelentős fennakadásokról számolt be a két tartományban, valamint az ausztriai Bregenzbe és a svájci Zürichbe vezető szakaszokon.

Mivel a folyók jórészt hajózhatatlanok a magas vízállás és a törmelék miatt, így az érintett térségekben az átterelt forgalom miatt a szárazföldön is fennakadások vannak, és 

hamarosan gondok lehetnek a vízellátásban is, ha az áradás elönti a víztisztítókat, és emiatt fertőzötté válik az ivóvíz.

Nem ez az első áradás az idén

Németországban nem ez az első eset az idén, amikor súlyos károkat okoz a szélsőséges időjárás, heves esők, jégverés és szokatlanul erős zivatarok pusztítottak a Rajna mentén, az Elba északi részénél és az Alpok déli lábánál is. Az Ahr-völgyben pedig még mindig tisztán láthatóan a 2021. nyári katasztrofális áradás nyomai, amikor 135 ember vesztette életét, a károk értéke pedig meghaladta a 30 milliárd eurót. (Egy 391,2 forint.)

03 June 2024, Bavaria, Reichertshofen: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) and Bavaria's Prime Minister Markus Söder (l, CSU) stand behind a barrier made of sandbags during a site inspection in Reichertshofen, Upper Bavaria, which was hit by flooding. Many places in Bavaria are still flooded after heavy rainfall. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Markus Sröder bajor kormányfő kötelezővé tenné az árvíz elleni biztosítást / Fotó: AFP

A Deustche Welle szerint komoly gondot okoz, hogy a legtöbben nem kötnek biztosítást áradás ellen, mert az roppant költséges. Egyes biztosítók nem is ajánlanak ilyesmit bizonyos területeken, ahol túl magasnak tartják a kockázatokat. Emiatt a lakóházak mintegy fele nincs is ilyen esetre biztosítva.

Az állam ugyan általában nyújt nekik segítséget súlyos áradások után, ez azonban csak részben fedezi a költségeket, hiszen a szövetségi, állami és helyi hatóságoknak elsősorban az infrastruktúrát kell helyreállítaniuk.

Kötelező biztosítás áradás ellen

Markus Söder bajor miniszterelnök ezért bejelentette, hogy a tartományok vezetőinek következő konferenciáján 

döntenek majd egy kötelező természetikár-biztosítási rendszerről.

Bár az önkéntes biztosítás általában mindig jobb, „az állam egyszerűen nem mindig tudja fedezni a károk költségeit”, figyelmeztetett.

A biztosítókat azonban nem lelkesíti az ötlet. A kötelező biztosítás szerintük csak akkor fog működni, ha az állam garanciákat vállal, és fedezi a károkat, amennyiben a katasztrófa túl súlyos ahhoz, hogy erre a biztosítók képesek legyenek.

Segítséget ígért Olaf Scholz kancellár is, aki hétfőn látogatott a térségbe. „Természetesen folytatjuk a szolidaritás németországi gyakorlatát”, jelentette ki, de mivel idén már negyedszer látogatott árvíz sújtotta területre, világos, hogy nem elszigetelt esetekről van szó.

A politikának lépnie kell, és ezt a kancellár is elismerte. „Nem fogjuk elhanyagolni a feladatot, hogy megállítsuk az ember okozta klímaváltozást” – jelentette ki.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.