BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 851. napja – A NATO szép lassan berendezkedik Ukrajna szomszédságában

A romániai Mihai Kogalniceanu légitámaszpont várhatóan Európa legnagyobb NATO-bázisa lesz, ahol 32 ország hadereje tevékenykedik majd. A Norvégiából vásárolt F-16-os vadászgépek százada nemsokára megérkezik a helyszínre, ahol jelenleg egy finn katonai különítmény is gyakorlatozik.

A romániai Mihai Kogalniceanu (MK) légitámaszpontra hamarosan megérkezik a Norvégiából vásárolt F-16-os vadászgépek százada, valamint MQ-9 Reaper drónok – erről írt a BBC helyszíni riportjában. A Fekete-tenger partjától húsz kilométerre fekvő NATO-bázis Európa legnagyobb ilyen központja lesz, ahol 32 ország hadserege, légiereje és haditengerészeti személyzete forog majd. 

NATO
NATO-katonák gyakorlatozása a romániai Mihai Kogalniceanu támaszponton / Fotó: AFP

A katonai város 300 kilométerre fekszik az ukrajnai Odesszától, illetve 400 kilométert kell onnan repülni az oroszok által megszállt Szevasztopolig. 

Korábban azért voltunk itt, hogy elrettentsünk minden orosz agressziótól. Ez most inkább megnyugtatás a többi NATO-országnak, például Romániának, hogy itt vagyunk, és készek vagyunk megvédeni

– nyilatkozta a brit lapnak Charlie Tagg, a helyszínen szolgálatot teljesítő pilóta.

A romániai Maszol.ro néhány napja arról számolt be, hogy egy 80 fős finn katonai különítmény érkezett az országba a Mihail Kogalniceanu katonai légitámaszpontra. A hét F/A-18 Hornet repülőgépből, pilótákból és műszaki-mérnöki személyzetből álló csapat két hónapig légirendészeti feladatokat fog ellátni a NATO parancsnoksága alatt.

Az ottani védelmi minisztérium közleménye szerint a finn katonák a román légierővel és a brit királyi légierővel működnek együtt.

A küldetés célja az Ukrajnával határos Románia légterének védelme és sérthetetlenségének biztosítása.

Ezek a missziók hozzájárulnak a reagálási és elrettentőképességek fejlesztéséhez, valamint a műveletben részt vevő szövetséges erők közötti együttműködés erősítéséhez.

Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát péntek éjszaka, aminek a során energetikai létesítményeket ért találat, és több ember megsebesült. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.