BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy viszik az iPhone-t Kínában, mint a cukrot

Felvette a kesztyűt az Apple az okostelefonok kínai piacán. Az árcsökkentések, úgy tűnik, meghozták a vásárlók kedvét az iPhone-hoz.

Közel 40 százalékkal nőhetett az iPhone-ok eladása Kínában májusban az egy évvel korábbihoz képest, ezzel folytatódik az Apple telefonjai iránti kereslet visszapattanása – derül ki egy, a kínai kormányzathoz közeli piackutató (CAICT) pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

Fotó: Jade  Gao / AFP

A külföldi márkájú telefonok szállításai májusban 1,425 millióval, 5,028 millióra nőttek az egy évvel korábbihoz képest, és bár az Apple telefonját a jelentés nem nevezi meg, mivel az iPhone-gyártó dominálja a piacot Kínában a külföldi márkák közül, feltehetően az Apple sikerét jelzi a friss adat.

Bejött az árcsökkentés az Apple számára

A bővülés azután következik be, hogy az Apple eladásai igencsak gyengék voltak az ázsiai országban az elmúlt hónapokban a Huawei támasztotta verseny miatt – idézi fel a Reuters. A kaliforniai cég akár 2300 jüant (több mint 110 ezer forint) is elérő kedvezményekkel igyekezett megálljt parancsolni az iPhone-eladások zuhanásának, úgy tűnik, sikerrel.

Áprilisban a növekedés üteme éves szinten 52 százalékra rúgott, igaz, ez a 2023-as év egészét jellemző 37 százalékos zuhanást követte. A múlt hónapban az Apple vezérigazgatója, Tim Cook több piacon, köztük Kínában is, az eladások növekedését jósolta, miután a vállalat a 8,1 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be a régióban.

Az Apple előbb februárban, majd májusban csökkentette árait, miközben 

a Huawei tavaly augusztusban mutatta be az iPhone-gyilkos Mate 60 modelljét, majd áprilisban a Pura 70-et.

A Huawei az idei első negyedévben megelőzte az Apple-t és a második legnagyobb márkává vált az ázsiai országban, ahol az első helyet a Huaweiről leválasztott Honor birtokolja az okostelefonok piacán.

Májusban összesen 30,33 millió telefon kelt el Kínában, ami 16,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.