BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
UNSPECIFIED, UKRAINE - AUGUST 3: A Ukrainian soldier with a machine gun in his hands rides along a dirt road on a Challenger-2 tank on August 3, 2023 in Ukraine. Ukraine received armored vehicles as part of international military assistance programs to help defend itself against the ongoing Russian invasion. (Photo by Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images)

Ukrajna: ontja a szén-dioxidot a háború

Kiszámolták a környezetnek okozott kárt. Ukrajna belefullad a szén-dioxidba.

Az ukrajnai orosz invázió következtében 175 millió tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe – derült ki a kijevi környezetvédelmi minisztérium és hazai, valamint külföldi klímavédelmi szervezetek közös jelentéséből. A mennyiségbe beleszámolták azt is, amelyet az újjáépítés során termelnek majd.

Ukrajna
Ukrajna: ontja a szén-dioxidot a légkörbe a két hadsereg / Fotó: AFP

Az emisszió egy részét a közvetlen harci cselekmények adják. 

Több milliárd liter üzemanyagot használtak fel a katonai járművek, csaknem egymillió hektárnyi mezőt és erdőt gyújtottak fel, több száz olaj- és gázipari létesítményt robbantottak fel, és hatalmas mennyiségű acélt és cementet használtak fel több száz kilométernyi frontvonal megerősítésére

– idézte a közleményt a Reuters.

A helyzet súlyosságát jól mutatja az összehasonlítás: 

a 175 millió tonna 90 millió autó vagy Hollandia éves kibocsátásának felel meg.

Ukrajna: súlyos környezeti károk

A háborúban több tízezer ember vesztette életét, milliók kényszerültek elhagyni az otthonukat, és súlyos károk érték a környezetet. A kutatók ez utóbbit is számszerűsítették, szerintük a kár meghaladja a 32 milliárd dollárt. (Egy dollár 367 forint.)

Fire breaks out in 5 different areas due to Russian attack on Kherson, says Ukraine
A tüzek is nagymértékben hozzájárulnak az emisszióhoz / Fotó: AFP

A jelentés szerint a háborús károsanyag-kibocsátást nagyjából egyenlő részben okozta a katonai tevékenység, a sérült infrastruktúra újjáépítéséhez szükséges acél és beton gyártása, valamint számos különböző tényező, köztük a tüzek és az emberek helyváltoztatása.

A háború különböző szakaszaiban azonban különböző mértékben járultak hozzá a kibocsátáshoz.

Az első hónapokban a polgári infrastruktúra nagymértékű pusztulása okozta a legtöbb kibocsátást, most inkább a harci cselekmények, a tüzek és az energetikai infrastruktúrában okozott károk együttesen.

A hadseregek a legnagyobb üzemanyag-fogyasztók

A katonai tevékenység következtében 51,6 millió tonnának megfelelő szén-dioxid került a levegőbe, ebből 35,2 millió tonna az orosz, 9,4 millió tonna pedig az ukrán hadsereg üzemanyag-fogyasztás miatt.

Ez nem meglepő, mivel a hadseregek a világ legnagyobb üzemanyag-fogyasztói, amelyek a teljes globális üvegházhatású gázemisszió 5,5 százalékáért felelősek egy 2022-es becslés szerint.

VOVCHANSK, UKRAINE - MAY 17: In this screengrab taken from aerial video footage smoke rises from the Ukranian boarder city of Vovchansk, in Chuhuiv Raion, Kharkiv Oblast, which is bombarded daily by heavy artillery on May 17, 2024 in Vovchansk, Ukraine. Ukraine has been evacuating civilians from around Vovchansk as Russian forces advance in the area.  (Photo by Libkos/Getty Images)
Ukrajnában csak a tüzek 23 millió tonna szén-dioxidot termeltek / Fotó: Getty Images

A harci cselekmények miatt nyilvánvalóan gyakoribbá válnak a tüzek is, a jelentés szerint egymillió hektár égett le, ezzel 23 millió tonna szén-dioxid jutott a levegőbe.

További károkat okozott a légtér lezárása, illetve bizonyos légitársaságok korlátozása is Ukrajna és Oroszország összesen 18 millió négyzetkilométernyi területe felett. Emiatt meghosszabbodott az utazási idő Európa és Ázsia között, ami több mint 24 millió tonnával növelte a szén-dioxid-kibocsátást.

A jelentés becslései nagyjából megegyeznek a korábbiakkal, tavaly decemberben a Lennard de Klerk holland tudós vezette kutatócsoport úgy kalkulált, hogy 150 millió tonna szén-dioxid kerülhetett a légkörbe kizárólag az orosz–ukrán háború miatt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.