BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 10 MAY: A Ukrainian air intelligence soldier carries a drone in the direction of Bakhmut, Ukraine, on May 10, 2024. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Videó-távirányítású drónok Ukrajnának – toborozzák a gyártókat

Ukrajnának szállítandó drónok gyártására hirdetett nemzetközi pályázatot a brit és a lett kormány. A vállalatok toborzásának célja, hogy Ukrajna gyorsan és olcsóbban jusson modern hadi fegyverekhez. A brit hadiipari vállalatok már több tízezer drón gyártására kaptak megbízást.

Ukrajnának szállítandó drónok gyártására hirdetett közös nemzetközi versenypályázatot a brit és a lett kormány. A londoni védelmi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a programba bekapcsolódó vállalatok videó-távirányítással üzemeltetett (first-person view, FPV) eszközök gyártására jelentkezhetnek.

video
Ukrán háború / Fotó: AFP

A londoni védelmi tárca hangsúlyozza, hogy a robbanótöltetet hordozó FPV-drónok eddig is nagyon hatékonynak bizonyultak az orosz–ukrán háborúban. Ez a fegyver valós idejű, precíziós irányítást tesz lehetővé az ellenséges állások, a páncélozott járművek és a hajók ellen is.

A februárban meghirdetett program a Nagy-Britannia és a Lettország által vezetett nemzetközi „drónkapacitási koalíció keretében indul. A célja, hogy Ukrajna gyors ütemben és megfizethető áron több tízezer FPV-drónhoz jusson – áll az ismertetésben.

A brit védelmi tárca tájékoztatása szerint a koalícióhoz eddig Nagy-Britannia és Lettország mellett Észtország, Litvánia, Ausztrália, Kanada, Dánia, Németország, Hollandia, Lengyelország és Svédország csatlakozott, de több más ország is fontolgatja belépését a csoportba.

A versenypályázatra az ukrán védelmi kontaktcsoport (Ukraine Defense Contact Group) országaiból is jelentkezhetnek iparvállalatok. Ebben a csoportban jelenleg 56 ország vesz részt, köztük az összes NATO-tagállam.

A brit kormány 325 millió font (150 milliárd forint) értékű beruházási programot már meghirdetett több mint tízezer FPV-drón gyártására és ukrajnai szállítására. Ezeknek az eszközöknek az előállítására brit hadiipari vállalatok kapnak megbízást.

A minisztérium tájékoztatása szerint az ajánlatokat június 28-ig lehet benyújtani. A sikeres pályázók megrendeléseket kapnak FPV-drónok ukrajnai szállítására, kedvező visszajelzés esetén később további, még nagyobb gyártási megbízásokhoz juthatnak.

A tapasztalatok alapján további hasonló pályázatok kiírása várható idén. London a háború kezdete óta csaknem 12 milliárd font (több mint 5500 milliárd forint) gazdasági, humanitárius és katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.