BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A „francia Murdoch” adja a hátszelet Le Pennek

Komoly médiamogul fújja a hátszelet a radikális jobboldali francia politikus vitorlájába.

Bizonyára szinte semmit sem értek volna Marine Le Pen üzenetei, ha a Nemzeti Tömörülés mögött nem áll ott Vincent Bolloré milliárdos propagandagépezete. Minden valószínűség szerint a média nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy Le Pen ilyen népszerű lehessen, annál is inkább, mert a Bolloré család által épített birodalom egyre nagyobb közönséget vonz, népszerűsége töretlenül emelkedik.

Vincente Bolloré - Le Pen mögött áll a médiabirodalma / Fotó: AFP

Bűnözés és bevándorlás – az ütőkártyák

A Vivendi SE leánycégeinek témaválasztása nagyon is tudatos: minden erejükkel azon voltak az elmúlt nyolc évben, hogy a Le Pen által hangsúlyozott témákat, a bevándorlás problematikáját, és az elharapózó bűnözés kommunikációját központba helyezzék csatornáikon. Úgy tűnik, 

a gyümölcs mostanra beérett, sikerült a társadalom fókuszát ráirányítani ezekre a kérdésekre

– állítják francia akadémikusok.  

Pontos számok persze nincsenek, nehéz megmondani, hogy Le Pen milyen mértékben köszönheti sikerét Bollorénak. Annyi azonban biztos, hogy a szavazók általános elégedetlensége mellett a média is hozzáadott a számokhoz. A szakértők szerint azt sem szabad letagadni, hogy a Vivendi CNews televíziós csatorna, a médiabirodalomhoz kapcsolódó rádiók és újságok mindegyike következetesen erősítette a politikus üzeneteit, vezető témáit.

A vendégek megválasztása és a tartalom megfogalmazása egy bizonyos világkép legitimációját szolgálhatta

– mondta Safia Dahani, az Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales posztdoktori munkatársa.

Egészen a Nemzetgyűlésig jut a pártmédia

Miután a vasárnapi második fordulóban valószínűsíthetően a radikális jobboldal kerül többsége, borítékolni lehet a média nagyobb állami ellenőrzését. Eddig a legtöbb francia csatorna szélsőségesnek minősítette Le Pen nézeteit, elsősorban azt a politikát, ami az állampolgároknak előnyöket biztosított a bevándorlókkal szemben. Ez a kommunikáció azonban egyre csendesebb, ugyanis a Bolloré-birodalom kritika nélkül visszhangozza a párt álláspontját.

Közben a Vivendi elnöke és fia Yannick Bolloré visszautasítják, hogy a radikális jobboldallal szimpatizálnak, magukat kereszténydemokrataként aposztrofálják. 

Persze minden elhatárolódás ellenére most csúcsra járatják a propagandagépezetet – ezt jól bizonyítja a csoporthoz tartozó Le Journal du Dimanche, befolyásos vasárnapi napilap legutóbbi száma, amiben „Ambícióim Franciaországért” címmel egy nagyinterjút közölnek a Nemzeti Tömörülés elnökével, Jordan Bardellával. A beszélgetésből származó részleteket sok médium átvette. Emellett Cyril Hanouna, a Vivendi C8 csatorna sztár-műsorvezetője egy kétórás idősávot kapott a Europe 1 rádióadónál, miben leginkább a Nemzeti Tömörülést méltatja.  

FRANCE - PRESS - MEDIAS - NEWSPAPER - JDD - ILLUSTRATION
Mag Marine Le Pen is sokszor szerepel a címlapokon / Fotó: AFP

Fox-Cnews párhuzam

A  Kaliforniai Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy a CNews közvetlenül összehasonlítható a Rupert Murdoch által irányított amerikai Fox News-zal. Mint írják, 

a csatorna rendelkezik az ideológiailag legradikálisabb közönséggel, és a társadalom ezen része az átlagnál sokkal többet nézi a tv-t, a hozzá közelálló gondolatok közvetítésének köszönhetően. 

A CNews napi műsoraiban rendszeresen szerepelnek olyan politikai szakértők, akik ultrakonzervatív beszédtémákat érintenek, kitérnek a migránsokra, és Iszlám-ellenes hangulatot szítanak. 
A csatorna rendszeresen összetűzésbe kerül a francia médiahatósággal is. Februárban Franciaország legfelsőbb bírósága arra emlékeztette a CNews-t, hogy tartsa tiszteletben a politikai sokszínűséget műsoraiban, és tegyen a vallási alapú diszkrimináció ellen.

Nem ma kezdték

Bolloré 2016-ban kezdte építeni  médiabirodalmát, egy évvel azelőtt, hogy Le Pen alulmaradt Macronnal szemben az elnökválasztáson.  Az évek óta veszteséges CNews nyereséget produkált, májusban először verte meg fő versenytársát, a BFMTV-t, 2,8 százalékos piaci részesedéssel. A nézettség évek óta növekszik, ugyanis egyre több sztárműsorvezetőt alkalmaz a csatorna. A Bloomberg Billionaires Index szerint 

az iparmágnás nettó vagyona 8,4 milliárd dollár – a családi holdingtársaság a Vivendi mintegy 30 százalékát birtokolja, és emellett kierjedt nemzetközi céghálóval rendelkezik. 

 A „trónörökös”, Yannick szerint a csoport médiaegységeinek irányultsága jót tett az üzleti életnek.  

Franciaország első számú hírcsatornája lett, és nyereséges; részvényesként ez az egyetlen mérőszám, amit megnézhetsz 

– mondta büszkén. 

Le Pen: Macron adminisztratív puccsot akar végrehajtani szerdán
 

A Nemzeti Tömörülés alapítója szerint az elnök a választások előtt fontos pozíciókban tervez személycseréket. Marine Le Pen adminisztratív puccsra figyelmeztet. Marine Le Pen kedden „adminisztratív puccsra” figyelmeztetett a Macron-tábor részéről, amely szerinte kinevezési hullámot fontolgat egy esetleges kohabitáció (az elnök és ellenzéki miniszterelnök) előtt. Az Élysée-palota önmérsékletre kérte az ellenzéki vezetőt – írja a Le Figaro című lap. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.