BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A francia választások és a kínai vámvita miatt aggódnak az európai cégek

A befektetők szerint a francia politikai bizonytalanság, valamint az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita árnyékot vet az európai vállalati eredményekre. Ugyanakkor a piacok egyelőre nem pánikolnak.

A befektetők kezdetben pozitívan tekintettek az idei évre, mivel javultak a gazdasági kilátások és arra számítanak, az Európai Központi Bank megkezdi a kamatvágást. A várakozások szerint a több mint félezer legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit tartalmazó STOXX 600 vállalatainak második negyedévi bevételei átlagosan 1,7 százalékkal nőhetnek, azonban a politikai és a nemzetközi bizonytalanság aggasztja a cégeket.

China,And,Europe,Trade,War,Concept.,Clashing,Cargo,Containers.,3d
Az egymásnak feszülésből kereskedelmi háború fakadhat, ami egyik félnek sem válik a hasznára / Fotó: Shutterstock

A hétvégén rendezett francia választások első fordulójában győzelmet aratott a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés. A voksolás végső kimenetele a visszalépéseken múlik a most vasárnap sorra kerülő második fordulóban. A befektetők attól tartanak, hogy a Nemzeti Tömörülés győzelme megnövelné az expanzív fiskális politika esélyeit és tovább rontaná a közös valuta kilátásait.

Ugyanakkor a Reuters emlékeztet rá, hogy a piacok a baloldali Új Népfront (NFP) szövetségtől is tartanak: a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront a második helyen végzett. Az NFP végső győzelme valószínűleg növelné a francia cégek bérköltségeit, mivel korábban a minimálbér 14 százalékos emelését ígérték. Ráadásul a pártszövetség meglehetősen instabil,

mivel számos, egymással is vitában álló szervezetet foglal magába.

Az első forduló egyelőre nem zavarta meg a piacokat, az euró enyhén erősödött a dollárral szemben. A kereskedők is megemésztették a történéseket, az Euro STOXX 50 és a STOXX 600 is kisebb mértékben nőtt. Sőt, Franciaország fő tőzsdeindexe, a CAC 40 közel 1,5 százalékkal emelkedett. 

Kereskedelmi vita Kínával

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódása szintén árnyékolja a képet. Július 4-én lépnek hatályba a kínai elektromos autókra vonatkozó ideiglenes vámok, mivel Brüsszel szerint Peking olyan támogatásokat juttathat az elektromosautó-gyártóinak, ami torzítja a tisztességes versenyt. Kína tagadja a vádakat, a felek közötti tárgyalások még zajlanak.

A vámvita novemberben zárulhat le, ugyanakkor a távol-keleti ország válaszul dömpingellenes vizsgálatot indított az uniós sertéshús importjával szemben. Ha ennek eredményeképpen Peking korlátozza az uniós sertésimportot, az igen súlyos csapást jelentene elsősorban Spanyolországnak, Dániának és Hollandiának. Nem csupán azért, mert Kína az uniós sertéshús legnagyobb felvevőpiaca, 

hanem azért is, mert az állat olyan részeit is nagy tételben vásárolja, ami Európában eladhatatlan.

Sőt, az is felmerült, hogy az emelik az európai robbanómotoros autók importjára kivetett vámot, ami leginkább a német gyártókat, a Mercedest és a BMW-t sújtaná. Tavaly Kína számított a harmadik legnagyobb szereplőnek az EU áruexportjában, így az európai cégeket súlyosan érintené egy vámháború.

Francia választások: Le Pen tarolt, de hogyan tovább?

Kevesebb mint egy hónappal az európai uniós választásokon aratott győzelme után a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés újabb elképesztő erődemonstrációt hajtott végre vasárnap, és több mint minden harmadik szavazatot szerzett a francia választások első fordulójában. Jordan Bardella, a 28 éves pártvezető egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen Franciaország következő miniszterelnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.