BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Otopeni,,Romania,-,01.23.2021:,Align,Tarom,Airplanes,On,Henri,Coanda légi utasforgalom repülő

A következő évtizedekben megduplázódhat a légi utasforgalom

2043-ig folyamatos növekedésre számít az IATA. Hiába a klímavédelmi korlátozások és a szektor drágulása, a légi utasforgalom még hosszú ideig nem fog csökkenni.

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

Otopeni,,Romania,-,01.23.2021:,Align,Tarom,Airplanes,On,Henri,Coanda légi utasforgalom repülő
2043-ig meredeken nőhet a légi utasforgalom / Fotó: Shutterstock

A több mint háromszáz légitársaságot képviselő szervezet  jelentése szerint tavaly 4,3 milliárd légiutast számoltak, és 2043-ig ez a szám 8,6 milliárdra emelkedhet.

Az IATA júniusban kiadott, idei évre vonatkozó becslése már csaknem ötmilliárd légi utassal számol, ami újabb rekord lenne, hiszen az eddigi csúcs még a koronavírus-járvány előtti 2019-es volt 4,54 milliárd utassal.

Az IATA most évi átlagban 3,6 százalékos növekedéssel számol, igaz,  jelentős eltérésekkel a világ különböző régióira lebontva. A legfőbb növekedés e tekintetben az ázsiai–csendes-óceáni térségben mutatkozhat.

Az IATA arra számít, hogy Indiában évente 6,9 százalékkal fog bővülni a légi utasforgalom, míg Thaiföldön és Vietnámban 6,4 százalékkal, Kínában pedig 5,8 százalékkal. Az olyan telített piacokon, mint Észak-Amerika (1,7 százalék) és Európa (2 százalék), a növekedés az előrejelzés szerint átlag alatt marad.

Az előrejelzés egy sor bizonytalansági tényezőt is tartalmaz, ilyen például az egyes országok gazdasági fejlődése. Mindazonáltal a világszerte bővülő légi utasforgalom az ágazat 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljának elérését nagyban megnehezíti majd.

Na ezért omlott össze Ferihegy: soha nem látott légi utasforgalom volt júniusban

A 2019-es rekordév adatai is megdőltek júniusban Ferihegyen, ahol az elmúlt hetekben sorozatossá váltak a többórás reptéri késések.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.