BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Apró rovar pusztíthat ki egy országnyi kaktuszt

A fügekaktusz Tunézia második legfontosabb agrárterméke, de most veszélybe került.

Egy apró rovar pusztítja Tunézia fügekaktusz-ültetvényeit, amelyek kritikus bevételi forrást jelentenek nem csupán az észak-afrikai ország agrárszektora, hanem egész gazdasága számára is.

Tunéziai termelő ellenőrzi a fertőzött fügekaktsuzt / Fotó: AFP

A bíbortetű már hatalmas területeken terjedt el 2021 októbere óta, amikor először felfedezték. „A legnagyobb félelmünk, hogy a bíbortetű veszélybe sodorja a termést, aludni sem tudunk miatta” – panaszkodott a Reutersnek egy termelő.

A rovar Dél-Amerikából terjedt el, a közeli Marokkóban 2015-ben jelent meg. 

Kiszívja a kaktuszok nedvét, amitől a növények megsárgulnak és el is pusztulhatnak.

Van biológiai fegyver a tetű ellen

Becslések szerint Tunézia mezőgazdasági területének 12 százalékán termesztenek fügekaktuszt, ez a második legfontosabb agrártermék az olajbogyó mögött. Ez mintegy 600 ezer hektárnyi termőterületet jelent, és a fügekaktusz több ezer ember megélhetését biztosítja, elsősorban nőkét, akik szüretelik és árulják a gyümölcsöt a csőd felé tartó országban.

A tunéziai kormány és nemzetközi szervezetek próbálnak közbelépni és csökkenteni a károsokat. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) félmillió dollárt (181 millió forintot) fordít arra, hogy megtanítsa az érintetteket, 

milyen biológiai fegyverekkel vehetik fel a versenyt a bíbortetvekkel.

A legjobb segítség egyébként a katicabogár.

A tetű lassan elpusztítja az egész növényt / Fotó: AFP

Isten ítélete

A tunéziai mezőgazdasági minisztérium fenntartható védekezési intézkedéseket is támogat, beleértve a mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatását, a metszést és a termőterületek tisztítását.

„Fenntartható megoldást kell találnunk a bíbortetű ellen. Ez nem mehet így tovább” – mondta a hírügynökségnek Najma Mafudi, a tárca tisztviselője.

A termelők egy része hallgat a szakértőkre, próbálja megtisztítani és megvédeni a még egészséges fügekaktuszfákat, mások azonban feladták, mert szerintük nincs mit tenni.

Isten akarata érvényesül, ez Isten ítélete. Még az újranövő részt is érinti ez a betegség, úgy pusztul, mintha elfűrészelték volna

– mondta egy másik gazda.

Amerikában most a moly a fő veszély

A bíbortetvet egyébként évezredek óta tenyésztették a dél-amerikai kontinensen a testéből kinyerhető ragyogóan vörös festékanyag miatt, és a spanyol hódítóknak köszönhetően keresett luxuscikk lett Európában is.

A bíbortetű mellett más komoly kártevője is van a fügekaktusznak: a kaktuszmoly, amely Argentína, Paraguay, Uruguay és Dél-Brazília területén őshonos, de a elterjedt már Ausztráliában is, 2007-ben megjelent Mexikóban, tíz évvel később pedig már Texasban kezdte a pusztítást.

Cardones,Damaged,By,The,Cardon,Moth,(cactoblastis,Bucyrus),In,Tilcara
A texasiak számára nincsen sivatag kaktusz nélkül / Fotó: AFP

A bíbortetűhöz hasonlóan a moly lárvája sem egyszerűen fogyasztja a kaktuszt, hanem elpusztítja azt. A terjedésének az oka pedig az ember: Ausztráliától Haitiig, Dél-Afrikától Indiáig elvitték – gyakran csempészték – a fügekaktuszt, ami azonban invazív faj, így ki kellett valamit találni az elpusztítására.

Argentínában meg is találták a kaktuszmolyt, amelyet az 1900-es évek közepéig elvittek többek között Ausztráliába, Indiába, Dél-Afrikába, Hawaiira és a karibi térségbe.

Nincsen sivatag kaktusz nélkül

A kaktusz sok helyen lehet invazív faj, a texasiak szerint azonban a sivatag kaktusz nélkül olyan, mint a macska bajusz nélkül, és az államban nincs is ikonikusabb kaktusz, mint a fügekaktusz.

Nem csupán a tájkép részei, de fontos szerepet töltenek be a sivatagi ökoszisztémában, élelmet és menedéket biztosítanak az állatoknak és egy több millió dolláros agrárágazat alapját képezik – egyelőre, mert kipusztulhatnak a moly miatt, amelyet valószínűleg a Harvey hurrikán sodort 2017-ben Texasba, ahol nincsen természetes ellensége.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.