BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: a szállodások jártak a legjobban

A szurkolók a vártnál kevesebb pénzt hoztak a német gazdaság számára. A szállodák forgalma meredeken megugrott a foci-Eb alatt, ám a többi ágazat kimaradt a sikerből, és még a szórakozóhelyeken is elmaradt a költekezés.

A németországi szállodaláncoknál a 2024-es foci-Eb-nek köszönhetően dübörög az üzlet, de a gazdaság egésze valószínűleg nem kap erős lendületet a szurkolók tömegétől, akik a meccsen és a városnézésen túl nem terveznek költekezni.

német gazdaság, Németország
A foci-Eb-re érkező szurkolók csak a szállodaiparnak adnak lendületet / Fotó: Shutterstock

Az Ifo intézet kutatása alapján az Európa-bajnokságot rendező városokban, például Berlinben, Münchenben és Kölnben a szállodák bevételei – a legnagyobb nemzetközi láncoktól a legkisebb motelekig – 28 százalékkal nőttek meg a 2023-as év azonos időszakához képest, mivel a szurkolók többsége nemcsak a meccsek miatt érkezik, hanem a helyi nevezetességeket is megnézik.

Az Eb fantasztikus lendületet ad, jelentősen megugrott a forgalmunk. Ráadásul a vendégeink nemcsak a játékok idejére, hanem több napra vesznek ki szobákat 

– nyilatkozta Jan Peter van der Ree, a Hyatt multinacionális szállodalánc németországi alelnöke a Reutersnek, aki szerint a sportrendezvény régóta várt segítséget nyújt a helyi turizmusnak.

A H-Hotels csoport, amely 50 hotelt üzemeltet a németországi fő piacán, hasonló futball-lendületet tapasztal, ahogyan a Lindner és más szállodaláncok is. Általánosságban elmondható, hogy az Európa-bajnokság pozitív hatással van a júniusi számokra, amelyek határozottan magasabbak, mint tavaly.

Azonban a 9 ezer vállalat körében végzett havi felmérésük júniusi adataiban egyáltalán nem mutatkozott meg a turistaáradat hatása, ez pedig a későbbiekben is csak korlátozott lehetne. Ez a bővebb vendéglátásra is igaz: míg a szállodák ünnepelhetnek, addig az éttermek és szórakozóhelyek forgalma a vártnál kisebb emelkedést tapasztalt.

Nem mindenkinek áldás a foci-Eb

A foci-Eb várhatóan egymilliárd euró többletbevételt hoz majd Németországnak, ami nagyjából 0,1 százalékkal növelné a gazdasági teljesítményt. Az Ifo jelentése szerint azonban a labdarúgó-bajnokság Németországban a reményekkel ellentétben nem valószínű, hogy hosszú távon lökést adna a gazdaságnak vagy a szélesebb körű fogyasztásnak.

A 2024-es Európa-bajnokságra több mint 600 ezer plusz külföldi turistára és 1,5 millió plusz vendégéjszakára számíthatunk, ez a hullám azonban csak átmeneti és kis területre fókuszált 

– kommentálta a jelentést Gerome Wolf, az Ifo Intézet kutatója, aki szerint a szurkolói tömegek hatása csak rövid ideig fog tartani, és a rendezvény végén visszatérő turisták miatt a harmadik negyedévben valószínűleg ismét vissza fog esni a vendéglátás.

S bár a reálbérek nemrég emelkedtek, az infláció kéthavi stagnálás után májusban ismét gyorsulni kezdett, a fogyasztás a jelek szerint visszafogott marad, a magánkereslet pedig továbbra sem élénkül. Európa legnagyobb gazdaságán tehát még a fociőrület sem tud sokat segíteni, hiába reménykedett a kormány és az ipari vezetők is abban, hogy a labdarúgó-Eb és a német stadionokat elárasztó szurkolók új lendületet fognak adni a növekedésnek – írja a Mandiner.

Foci-Eb 2024: hétfőn egy nagy esélyes számára véget ér az Európa-bajnokság + Eb-menetrend

Franciaország és Belgium nyolcaddöntőjével folytatódik a program. A foci-Eb másik hétfői meccsén Portugália és Szlovénia találkozik egymással. Eb-menetrend a Világgazdaságtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.