BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Behúzta a kéziféket a kínai gazdaság

A GDP-növekedés üteme elmaradt az elemzők által várttól. A kínai kormány továbbra is 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei évre.

Lassult Kína gazdasági növekedése az idei második negyedévben éves összevetésben, és üteme elmaradt az elemzők által várttól. A kínai statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 4,7 százalékkal, 2023 első negyedéve óta a legalacsonyabb ütemben bővült, miután az idei első negyedévben még 5,3 százalékos növekedést jegyeztek föl.

Xinhua Headlines: Smart ports help China consolidate its booming foreign trade
Kína, gazdaság, GDP
Lassult a kínai GDP növekedése a második negyedévben / Fotó: Xinhua / eyevine

Az elemzők várakozásának átlagában kevésbé lassuló, 5,1 százalékos gazdasági növekedés szerepelt.

Az első negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt a kínai GDP az előző időszak 1,5 százalékos emelkedése után. Az első fél évben 5 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, szakértők 5,1 százalékot vártak.

A kínai kormány 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei évre, miután tavaly a GDP 5,2 százalékkal nőtt.

Felére olvad Kína népessége az évszázad végére

Az ENSZ most közzétett demográfiai becslése még kifejezetten optimista más prognózisokhoz képest. Úgy tűnik, Kína elöregszik, mielőtt a világ vezető gazdasága lehetne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.