BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Victory Day celebration in Comrat moldova

Újabb millió eurós óriáskölcsönt ad az EU Moldovának

A csomag az ország gazdasági stabilizálását segítené elő. Moldova ezzel közelebb kerülhet ahhoz, hogy végre csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Az Európai Bizottság 50 millió euró kedvező feltételű kölcsönt nyújt Moldovának, valamint július végéig további 22,5 millió támogatásban részesíti a kelet-európai országot, a már korábban bejelentett makroszintű európai uniós pénzügyi támogatás keretében – olvasható a testület hétfői közleményében.

Victory Day celebration in Comrat moldova
Több tízmillió eurós kölcsönt kap Moldova az EU-tól / Fotó: Anadolu via AFP

A most bejelentett támogatás a tervek szerint fedezi majd az ország idei pénzügyi szükségleteinek egy részét, erősíti makrogazdasági stabilitását, és lehetővé teszi a további reformokat – tájékoztatott az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy bár Moldova gazdasága a 2022-es válság után 2023-ra némi erősödést mutatott, az ukrajnai háború komoly kihatással volt rá, és továbbra is jelentős kihívásokkal néz szembe az energiaszektor és a biztonság terén.

A mostani a negyedik szakasza a tavaly májusban az Európai Unió Tanácsa által jóváhagyott, 295 millió euró – mintegy 112 milliárd forint – értékű, Moldovának szánt makroszintű pénzügyi támogatási folyamatnak.

Az uniós makroszintű pénzügyi támogatás célja Moldova gazdasági stabilizációjának és strukturális reformprogramjának támogatása, továbbá ellenálló képességének megerősítéséhez járul hozzá. Segíti továbbá, hogy az ország fedezni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjában meghatározott szükségleteit a fizetési mérleg tekintetében.

Ezt a szakaszt azt követően indították el, hogy az Európai Bizottság bejelentette, Chisinau teljesítette az összeg felszabadításához szükséges követelményeket, a többi között fejlesztette a közszférát és megerősítette a moldovai jegybank függetlenségét, továbbá a jogállamiságot.

A közleményben kiemelték azt is, hogy a kelet-európai ország eredményeket tud felmutatni a korrupció elleni harcban is, valamint lépéseket tett a megújuló energiaforrások támogatása felé, és reformokat hajtott végre a vámtörvényekben, amelyek így teljes mértékben igazodnak az EU vámkódexéhez.

Makroszintű uniós pénzügyi támogatásra az úgynevezett európai szomszédságpolitika körébe tartozó országok jogosultak. 

A támogatás fő célja, hogy segítse a súlyos fizetésimérleg-válság által sújtott országokat. 

A makroszintű pénzügyi támogatást kivételes alapon és ideiglenesen nyújtják, és gazdaságpolitikai feltételekhez kötik. E feltételek egyike az, hogy a makroszintű pénzügyi támogatási műveletnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiigazítási programját kell kiegészítenie.

Rendkívüli: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített az uniós csatlakozás megkezdéséhez

Mindössze egy évre volt szüksége Ukrajnának és Moldovának, hogy készen álljanak az uniós csatlakozáshoz vezető tárgyalások megkezdéséhez. A két ország tavaly júniusban kapta meg a tagjelölti státuszt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.