BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
03 July 2024, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) takes part in the government questioning in the German Bundestag. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Talán mégse omlik össze a német kormány, megegyeztek a költségvetésről

A német kormánykoalíció három pártja megállapodásra jutott a 2025-ös költségvetésről, miután hetekig tartó kemény tárgyalások az összeomlás szélére sodorták a kabinetet. Az egyezség borús gazdasági környezetben jött létre.

A német kormánykoalíció több hónapos tárgyalást követően megállapodott a 2025-ös költségvetésről, amely betartja az ország szigorú kiadási szabályait – árulták el névtelenségüket kérő források a Reutersnek. A törvényhozók megkönnyebbültek, hogy a koalíció sértetlenül vészelte át a legújabb válságot.

03 July 2024, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) takes part in the government questioning in the German Bundestag. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Egyelőre nem omlik össze a német kormánykoalíció / Fotó: AFP

A zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok  többször is vitába keveredtek egymással a kainet 2021-es hivatalba lépése óta, viszont a költségvetési vita a szövetség felbomlásához vezetett volna, ha a felek nem egyeznek meg. Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP politikusa 30 milliárd eurós megtakarítást követelt, ami a szociális kiadások megvágását jelentené.

A zöldek és a szociáldemokraták azonban ezt hevesen ellenezték. Ugyan a pénteken kötött egyezség részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de bennfentesek szerint megállapodás született arról, hogy betartják az alkotmányban rögzített adósságféket. Az adósságfék előírja, hogy a szövetségi szinten számolt költségvetési hiány 

nem haladhatja  meg a GDP 0,35 százalékát a vészhelyzetek kivételével.

A koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború okozta energiaválság idején több évre felfüggesztették a féket, de az FPD régi követelése, hogy visszaállítsak. A német média arról is beszámolt, hogy a vártnál a kormány jóval kisebb mértékben növelte a védelmi minisztérium az költségvetését. Ez annak ellenére történt, hogy Berlin a hadsereg modernizálását tervezi a geopolitikai feszültségek fokozódása közben.

Köhög Európa legnagyobb gazdasága

A költségvetési megállapodásra borús gazdasági környezetben került sor. Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészét nézve Európa legnagyobb gazdasága, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott.

Az idei adatok sem kedvezők: a német GDP az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, vagyis az ország technikai recesszióba süllyedt. A Bundesbank arra számít, hogy idén szerény mértékben, 0,3 százalékkal nőhet a GDP, amit a belső fogyasztás és az export hajthat.

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ugyanakkor az elemzők szerint Közép-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. Macron így a kontinens meghatározó külpolitikai szereplőjévé válna.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.