BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia egyik legfontosabb útjára csak éjszaka lehet majd ráhajtani

Lezárják az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat. Ez Románia egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala. A lezárás egy hónapig tart, az autópálya nappal nem lesz használható. Éjszakánként továbbra is lehet majd haladni az útvonalon.

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat – jelentette be szerdán Sorin Grindeanu közlekedési miniszter. A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitesti között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres – a Szeben megyei Bojca (Boita) és a Valcea megyei Cornetu-kolostor – közötti második szakaszának építése miatt van szükség. Az építőtelep előkészítése ugyanis erődirtással jár.

Valcea,,Romania,-,July,19,,2019:,Cars,On,A,Road
Románia
Az autópályát éjszakánként zárják le, Románia tranzit forgalma ezzel nagyon lelassul / Fotó: Shutterstock

A fák kivágására megvannak a szükséges engedélyek, de a nagy, az akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, így ennek a munkának az elvégzéséhez elkerülhetetlen a forgalom leállítása

– magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: a DN7-es főutat a július 8-ától kezdődően augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) fogja a napokban kijelölni.

Számítok rá, hogy lesznek »hozzáértők«, akik bírálni fogják ezt az intézkedést, de nincs más megoldás. Ha autópályát akarunk, akkor ezeket a munkálatokat el kell végezni

– szögezte le Grindeanu.

Új autópálya-matrica: még a nyáron bevezetik a szomszédos országban – ennyibe fog kerülni

Itthon újra felerősödött az a kommentár, hogy a magyar hasonló kategória miért ennyivel drágább. Megvan rá a válasz, mi okozza a különbséget az új autópálya-matrica árában.

Romániában 2020-ban kezdték építeni az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitesti és Nagyszeben között. Eddig 13 kilométernyi részt adtak át forgalomnak Szeben megyében. A Bukarestet a magyar határral (Nagylak II. - Csanádpalota átkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópályaszakasz a Bojca-Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni.

Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat – a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint – naponta átlagosan több mint 10 ezer jármű veszi igénybe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.