BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhalasztják a SpaceX mérföldkőnek számító küldetését

Először léphet ki az űrbe űrturista, de erre még legalább 24 órát várnia kell. A SpaceX bevételeinek nagy része egyelőre inkább a kormányzati szektortól érkezik.

Héliumszivárgás miatt legalább 24 órával elhalasztja az első privát űrséta küldetés startját a SpaceX, amely eredetileg kedden indította volna a missziót Floridából – jelentette be Elon Musk űripari vállalata.

spacex
Még várni kell egy kicsit, hogy útra keljen a SpaceX űrhajója / Fotó: AFP

A Polaris Dawn nevű küldetés azért lenne történelmi jelentőségű, mert ez lenne az első alkalom, hogy egy magánkézben lévő küldetés utasai kiléphetnek űrhajójukból az űrbe, és ennek során csupán az űrruhájuk védené testüket. A missziót 24 órával későbbre, szerdára halasztották el, de lehetséges, hogy a kilövést még tovább halasztják, akár csütörtökig.

Négyen indulnak az űrbe a SpaceX-szel

A SpaceX közlése szerint négy embernek lesz esélye arra, hogy az első magánutasok legyenek, akik a küldetés során elhagyják űrhajójukat és kilépnek az űrbe. Ez egy jelentős mérföldkő lesz a kereskedelmi űrkutatás történetében – áll az AFP francia hírügynökség jelentésében.. 

Az utasokból kettő a SpaceX dolgozója, Sarah Gillis és Anna Menon, a parancsnok, míg a másik két utas Jared Isaacman amerikai milliárdos, valamint az üzletemberhez közel álló pilóta, Scott Poteet.

Isaacman 2021-ben már járt az űrben egy másik, általa bérelt SpaceX-küldetésen, az Inspiration4-en, amelyre Gillis képezte ki. A négy leendő utas intenzív felkészülésen esett át erre az ötnapos küldetésre, és űrsétájukat élőben fogják közvetíteni.

Bár az űrturizmus már megtette első lépéseit, a legtöbb űrhajós cég, így a SpaceX is bevételei oroszlánrészét még a kormányzati szervekkel kötött szerződésekből szerzi. A SpaceX fogja például visszahozni a Boeing által a Nemzetközi Űrállomásra szállított űrhajósokat, miután a Boeing Starliner űrhajója meghibásodott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.