BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fenn ragadt űrhajósok menekültek meg a Nemzetközi Űrállomásról

A most hazaérkező asztronauták űrállomáson maradását is befolyásolta a Boeing kapszulaproblémája, valamint a Milton hurrikán is. A Nemzetközi Űrállomásról most három amerikai és egy orosz űrhajós tért vissza a Földre.

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról pénteken három amerikai és egy orosz űrhajós, küldetésük a Boeing kapszulaproblémája és a Milton hurrikán miatt hosszabbodott meg. A legénységet szállító SpaceX-kapszula hajnal előtt, 30 órás utazás után ejtőernyővel csapódott a Mexikói-öböl vizébe Florida partjainál, miután a hét közepén lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Amerrissage de la capsule Space X dans le Golfe du Mexique ***EXCLUSIVE*** , Újabb fennragadt űrhajósok menekültek meg a Nemzetközi Űrállomásról
A négy űrhajós a Mexikói-öböl vizében landolt, csakúgy, mint a korábbi tesztrepülésekkor / Fotó: Nasa via Bestimage

A három amerikainak és egy orosznak már két hónapja vissza kellett volna térnie. Hazatérésüket azonban megakadályozta, hogy problémák támadtak a Boeing új Starliner-kapszulájával, amely szeptemberben biztonsági aggályok miatt üresen tért vissza. 

A Milton hurrikán miatt kialakult erős szél és a tengeri viharok miatt további két hétig kellett fenn maradniuk.

A SpaceX márciusban indított útnak négy űrhajóst: az amerikai űrkutatási hivataltól, a NASA-tól Matthew Dominickot, Michael Barrattet és Jeanette Eppst, valamint az orosz Alekszandr Grebenkint. Barratt már harmadszor járt az űrállomáson, a többieknek ez volt az első űrutazása.

Vannak még fent más űrhajósok is

Az amerikai űrügynökség szerint a legénység fontos kutatási eredményeket hozott vissza magával az űrkapszulában. Az amerikai űrhajósok mintegy kétszáz kísérletet hajtottak végre, többek között őssejtekkel és növényekkel. Azt is tesztelték, hogy a lábakon lévő nyomásmandzsettákkal miképpen lehet megelőzni az űrhajósok egészségügyi problémáit.

A négy visszatérőt a két Starliner-tesztpilóta, Butch Wilmore és Suni Williams – akiknek a küldetése nyolc napról nyolc hónapra nyúlt –, valamint a SpaceX által négy hete indított két űrhajós váltja az ISS-en. Ők februárig maradnak az űrállomáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.