BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elon Musk pár éven belül embert küld a Marsra

Elon Musk nagy ígéretet tett: két éven belül a Marsra küldi a SpaceX űrhajóját, négy év múlva pedig az első asztronauták is ráléphetnek a Mars felszínére. Elon Musk szerint mostantól egyre gyakoribbak lesznek az űrküldetések és nem kizárt, hogy 20 év múlva a Mars kolonizációja is elkezdődik.

A SpaceX Starship nevű szuperrakétája mindössze két év múlva kezdheti el a Mars-küldetéseit, ha minden a tervek szerint alakul. Elon Musk szerint a 2026-ban még legénység nélküli tesztrepülést terveznek, és ha sikeres lesz a küldetés, akkor 2028-ban már legénységgel fog a Mars felé repülni a Starship.

Third test launch of SpaceX Starship rocket (date to be confirmed), Elon Musk
Elon Musk pár éven belül embert küld a Marsra / Fotó: AFP

„Ezek a küldetések még legénység nélkül zajlanak majd, hogy teszteljük a Marsra való biztonságos leszállást. Ha ezek a leszállások sikeresek lesznek, akkor az első emberes Mars-küldetések négy éven belül várhatók” – mondta Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója.

A repülési gyakoriság mostantól exponenciálisan növekszik majd, azzal a céllal, hogy körülbelül 20 év alatt önfenntartó várost építsünk ki

– tette hozzá Musk ugyanabban az X-bejegyzésben, melyben bejelentette a 2026-os és 2028-as célokat. Musk azt is leírta, hogy a jövőben az emberiség nem korlátozhatja magát egy bolygóra, ezért terjeszkedni kell.

Hogyan épül fel a Starship?

A rozsdamentes acélból készült Starship két részből áll: egy első fokozatú rakéta, amit Super Heavynek hívnak, és egy 50 méter magas felső szakasz, amit szintén Starshipnek neveznek. A teljesen összeállított Starship a valaha épített legnagyobb és legerősebb rakéta: körülbelül 122 méter magas, és 16,7 millió font tolóerőt képes kifejteni a felszálláskor – ami közel kétszerese a NASA Artemis holdprogramjában használt Space Launch System (SLS) rakétájának.

A NASA rakétái egyszer használatosak, de a Starship teljes mértékben újrahasznosítható, 

és SpaceX tervei szerint a Super Heavy minden felszállás után visszatér a kilövőállásra, így lehetőség nyílik gyors ellenőrzésre, felújításra és újraindításra. A SpaceX úgy véli, hogy a Starship ereje és hatékonysága végre megvalósíthatja a Mars kolonizálását, ami Musk régi álma – írja a Space.com.

A Starship még nem működik teljesen: eddig négy tesztküldetést hajtott végre – 2023 áprilisában és novemberében, valamint idén márciusban és júniusban. A jármű mindegyik repülésen jobban teljesített, a legutóbbi küldetésen már elérte az összes fő célkitűzést. A SpaceX jelenleg a Starship ötödik repülésére készül, aminek során egy izgalmas új művelet is várható:

 ez lesz az első kísérlet a Super Heavy visszahozatalára, 

amelyhez a kilövőtorony „evőpálcika” karjait fogják használni. 

Elon Musk, a megmentő

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) ragadt Butch Wilmore és Suni Williams nem a Boeing űrkapszulájával fog hazatérni a jövő év elején, hanem a SpaceX űrhajója szállítja majd haza őket. 

A küldetésüket június 5-én kezdő asztronautákat a SpaceX Crew Dragon űrhajója fogja hazahozni február 5-én.

A Boeing űrhajójának első emberes küldetése így kudarcnak számít több év késés és a költségvetés 1,6 milliárd dolláros átlépése után. A Starliner 28 hajtóművéből 5 ment tönkre az út alatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.