BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Meeting of astronauts at the lunar base near the lunar rover. View of the lunar colony and astronauts working at the space base. 3D Rendering.

Összeférhetetlenség a Holdon: Kína bezavarhat a NASA terveibe

A NASA közel ötven év után 2026-ban újra holdraszállást tervez, ezúttal pedig sokkal komolyabb munkálatokba akar kezdeni. Az Artemis III program tervei között szerepel, hogy a Holdon olyan bázisközpontot építsenek ki, melyről a NASA képes lesz missziókat indítani a Marsra. A távlati tervekbe viszont bezavarhat, hogy Kína is meg szeretné vetni a lábát a Holdon, így az űrügynökségek kénytelenek lesznek együttműködni egymással, ha el akarják érni céljaikat.

A NASA 2026-ban, közel ötven év után újra embert küld a Holdra – ezt az űrügynökség már lassan valós tényként kezeli, mint elképzelésként. Az elmúlt években rengeteg információt osztottak meg az Artemis-program terveiről, melynek fő célja egy újabb sikeres holdraszállás, valamint egy állandó, tartós holdbázis kiépítése. Amennyiben mindez sikerül a NASA-nak, úgy új korszak kezdődik az űrkutatásban, viszont most már az amerikai űrügynökség nem lesz egyedül: Kína is tervezi saját holdraszállását, ez pedig jelentősen megnehezítheti a NASA dolgát és még heves vitákat szülhet.

Meeting of astronauts at the lunar base near the lunar rover. View of the lunar colony and astronauts working at the space base. 3D Rendering. Összeférhetetlenség a Holdon: Kína bezavarhat a NASA terveibe
Összeférhetetlenség a Holdon: Kína bezavarhat a NASA terveibe / Fotó: Northfoto

Az Egyesült Államok 1969-ben kitűzte zászlóját a Holdon, ez közel sem jelenti azt, hogy területileg birtokolná az égitestet. A nemzetközi Hold-egyezmény szerint a Holdat kizárólag békés célra lehet használni, valamint hogy a felszíne és természeti kincsei az emberiség közös örökségét alkotják – tehát nem kisajátítható. Ez az egyezmény addig nem is okozott gondot, ameddig csak a NASA volt képes landolni a Holdon.

Amennyiben Kína is képes lesz landolni a Holdon, rögtön kialakulhat egy területi vita a NASA-val.

Bill Nelson, a NASA vezérigazgatója nemrég beszélt az Artemis III terveiről és kitért Kína céljaira, valamint az ország űrprogramjával való együttműködésre is. Amikor a Space.com megkérdezte, hogy voltak-e az Egyesült Államok és Kína között egyeztetések a Hold déli pólusának közös felfedezéséről, Nelson annyit: „a válasz egyszerű: nem” – ezzel pedig megerősítette, hogy a két fél között még várhatók nézeteltérések, amint a kínaiak is landolnak a Holdon.

NASA vs. Kína: ki hol fog dolgozni?

„Volt néhány egyeztetésünk a Mars körüli pályák összehangolásáról, ez néhány éve történt” – nyilatkozta Nelson, hozzátéve, arra számít, hogy a jövőben hasonló egyeztetések lesznek a Holdra irányuló küldetésekkel kapcsolatban is, különben ez meg fogja nehezíteni az egymás melletti munkát. „Feltételezem, hogy lesznek egyeztetések a Hold körüli pályák összehangolásáról, de ezek eddig még nem történtek meg. Ami a Hold déli pólusát illeti, ez még eldöntésre vár” – mondta Nelson.

Hasonlóan a NASA-hoz, Kína is szeretne holdbázist építeni, ehhez viszont egyértelműen ki kell jelölni majd a munkaterületeket.

Ha minden jól megy, a NASA már négy éve lesz jelen a Holdon, mire a kínai asztronauták megérkeznek. Ez hatalmas előny, ugyanis mire Kína megérkezik a Holdra, 

  • a NASA már rég lefoglalhatja magának a legkedvezőbb kutatási helyszíneket,
  • elkezdheti a holdbázisok és a FLOAT holdvasút építését,
  • és valamint elfoglalhatja a kényelmes keringési pályákat. 

A NASA – valamint vele együttműködő Axiom Space és SpaceX – nem titkolt célja, hogy a Holdat használják kiindulópontként a Mars-expedíciókhoz, ugyanis a Hold gyengébb gravitációja sokkal kedvezőbb egy űrrakéta indítására.

A valódi nehézséget az jelentheti, hogy miközben az Artemis Egyezmény partnerei valószínűleg közös szabványokat és interfészeket követnek a felszerelések tekintetében, Kína és partnerei eltérő szabványokat használnak majd, ami technológiai kihívást jelenthet, ha az egyik fél a másiknak segíteni akar.

Így jutunk el újra a Holdra

Az Artemis-programmal kapcsolatban Nelson kijelentette, hogy a SpaceX sikeres Starship tesztrepülése vasárnap (október 13-án) – amely magában foglalta a Super Heavy rakéta első fokozatának látványos elkapását az indítótoronnyal– előrelépést jelent az Artemis III ütemterve szempontjából. A küldetés jelenleg 2026 szeptemberére van kitűzve, de a 2023. decemberi amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint ez valószínűleg késni fog. A NASA a SpaceX Starshipjét választotta az Artemis-program első, ember által vezetett holdraszálló egységének.

A vasárnapi SpaceX teszt eredményei alapján úgy tűnik, hogy nagyon jól haladnak, és természetesen ez fogja meghatározni az Artemis III leszállásának időzítését

– mondta Nelson, majd megerősítette: „a vasárnapi teszt alapján minden a terv szerint haladt”.

Prada, Axiom, NASA, Hold
A Prada által tervezett űrruhában lépnek ki újra a Holdra 2026-ban / Fotó: Axiom Space

Ami pedig az űrruhákat illeti, a Prada és az Axiom Space szerdán felfedte együttműködésük gyümölcsét: az új űrruhát, amiben 2026 szeptemberében közel ötven év után újra ember lép a Hold felszínére. A NASA új űrruhája az Axiom Extravehicular Mobility Unit nevet viseli, és az előzetesen bemutatott prototípus végleges változata, amely számos fejlesztést tartalmaz – a legfeltűnőbb, hogy már nem fekete, hanem fehér az alapszín.

A ruha fehér, szürke páncélzatszerű betétekkel a térdnél és könyöknél, piros csíkokkal és egy fényes ezüst sisakkal.

A tervezés fő célja az volt, hogy a ruha rugalmas legyen, alkalmas legyen különböző testalkatú férfiak és nők számára, ugyanakkor esztétikus is legyen.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.