BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli hadsereg tartalékos katonái haltak meg Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint a Hezbollah rakétája találta el a katonák csoportját egy dél-libanoni falu egyik épületében, miközben átvettek egy logisztikai szállítmányt.

Elhunyt csütörtök éjjel öt izraeli tartalékos katona Dél-Libanonban – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) pénteken. Az öt halott mellett tizenkilenc katona megsebesült az éjszakai harcokban Dél-Libanonban a közlemény szerint. Őket kórházba szállították, négyük állapota súlyos.

Israeli forces organized a provocative march
Israeli soldiers patrol a street. Hebron, West Bank, September 28, 2024. Israeli settlers, escorted by Israeli forces, held a march in Hebron. (Photo by Mosab Shawer / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Pénteken is több hullámban indítottak rakétákat és drónokat Libanonból Észak-Izraelre / Fotó: AFP

Két 28 éves, egy 43, egy 47 és egy 51 éves izraeli tartalékos vesztette életét a harcokban. Közülük a legidősebb az egyik, 2023. október 7-én Nahal Óz kibucból a Gázai övezetbe hurcolt túsz unokatestvére. Az IDF elsődleges vizsgálata szerint a Hezbollah rakétája találta el a katonák csoportját egy dél-libanoni falu egyik épületében, miközben átvettek egy logisztikai szállítmányt.

A libanoni fegyveres szervezet több rakétát indított arra a helyre, ahol átvették felszerelésüket, és az egyik lövedék a katonák melletti épület közelében csapódott be. Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban az elmúlt napokban lerombolta a Hezbollah két alagútját, melyek egyike föld alatti parancsnoki központként működött több tíz méterrel egy libanoni falu alatt. 

A hadsereg bejelentése szerint a Hezbollah több tagja a helyszínen rekedt és meghalt.

A másik alagútra az izraeli határ közelében bukkantak rá, ez a Hezbollah Raduán nevű elitegységének fegyverraktára volt, és a hadsereg szerint az Izrael ellen tervezett invázióhoz használták volna. Az izraeli hadsereg a Hezbollahtól számos fegyvert zsákmányolt a hadműveletekben, elfogtak tizenegy, páncéltörő rakétákkal, rakétaindítókkal, gránátokkal és kézifegyverekkel megrakott teherautót is.

Pénteken is több hullámban indítottak rakétákat és drónokat Libanonból Észak-Izrael területére, megszólaltak a légvédelmi szirénák Galilea hegyeiben, valamint Haifán és környékén is.

Egy gázai lakos perli Németországot az izraeli fegyverexportja miatt

A ECCHR nevű jogvédő csoport keresetet indított egy gázai lakos nevében a német fegyverexport ellen. A jogvédők beadványa szerint a német fegyverek hozzájárulnak a civileknek okozott bántalmakhoz a Gázai övezetben. Németország közel 100 millió eurónyi fegyvert szállított Izraelnek az elmúlt hónapokban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.