BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A főszezon után a személyhajózási szezont is rekordszámokkal zárta a Bahart

A rekordszámokkal zárt főszezon után a Bahart a személyhajózási szezont is közel 20 százalékos utasszám növekedéssel zárja.

A minden korábbinál sikeresebb nyári forgalmat követően 2 millió 200 ezer utassal, közel 20 százalékos utasszám-növekedéssel zárja az október 23-ig tartó 178. személyhajózási szezont a Bahart. A hazánkban tapasztalható turisztikai konjunktúrát jól mutatja, hogy a személyhajók 857 ezer utast szállítottak, amely az előző évi rekorderedményt is 19 százalékkal haladja meg. A kompok fedélzetén 1 millió 380 ezer utazót köszönthettek ez idáig, mintegy 27 ezerrel többet, mint tavaly ilyenkor. Az év végéig várhatóan a 2023. évi 1,4 milliós rekord is megdőlhet.

A főszezon után a személyhajózási szezont is rekord számokkal zárta a BAHART
A főszezon után a személyhajózási szezont is rekordszámokkal zárta a Bahart / Fotó: Bahart

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) kiemelkedő eredményei részben a települések között közlekedő menetrendi hajóknak köszönhetők, amelyek 617 ezer utast szállítottak az idei szezonban. A legkedveltebb járatok 2024-ben is a Fonyód–Badacsony, valamint a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalak voltak, amelyeken az új katamaránok, Tomaj és Balaton is közlekedtek. A Magyarország kormányának több mint hatmilliárd forintos támogatásából megépített és 

az idén márciusban átadott két-két új komp és katamarán a teljes szezon alatt rendkívül népszerű volt az utasok körében. 

Jól mutatja ezt, hogy a Fonyód–Badacsony útvonalon idén már közel 250 ezren utaztak, ami az előző évhez viszonyítva 20 százalékos növekedés. Míg a legtöbb utast, szám szerint 140 ezret a Fonyód és Badacsony között közlekedő új Tomaj katamarán szállította a két part között.

A sikerekhez hozzájárultak a séta- és nosztalgiahajók is, amelyekre összesen 195 ezer utas váltott jegyet, 50 ezerrel több, mint tavaly. A legnépszerűbb sétahajós, naplementés kikötők Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Balatonlelle és Balatonalmádi voltak, míg a nosztalgiahajók közül a Helka, a Jókai és Kelén fedélzetéről gyönyörködtek leginkább az utasok a Balatonban. A bulihajókra Balatonbogláron és Révfülöpön, Siófokon, valamint Fonyódon és Badacsonyban szálltak fel a legtöbben, míg a gyerekhajók Keszthelyen, Balatonmáriafürdőn és Balatonlellén vonzották a legtöbb utast. A programhajókra 29 ezren váltottak jegyet, a rendezvényhajókon pedig 14 ezren utaztak idén.

Továbbra is folyamatosan nő a Balaton környéki aktív turisták száma, 

amit igazol az is, hogy idén a tavalyinál is 6 százalékkal több, mintegy 175 ezer kerékpárt szállítottak a Bahart hajóin. Egyre inkább teret hódít az online és automata jegyértékesítés is. Míg tavaly 69 ezer alkalommal vették igénybe a Bahart online jegyértékesítő felületének szolgáltatásait, idén 25 százalékkal többen 86 ezren vásároltak maguknak így jegyet. Mellettük pedig további 74 ezer utas használta a kikötőkben elhelyezett jegyárusító automatákat.

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja is: nyár végéig bezárólag a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Ezzel idén 

a Bahart tavalyhoz képest már két hónappal korábban, augusztus végére elérte a kétmilliós utasszámot.

A Balaton négy évszakos kínálatához az előszezoni, valamint a késő őszi járatok közlekedtetésével a Bahart és a balatoni hajózás jelentős mértékben hozzájárul. A gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat rekordszintű adataikhoz pedig a Bahart kiváló eredményei is jelentős mértékben hozzájárulnak, ami a fogyasztás élénkülésén keresztül támogatja a gazdasági fejlődést.

A kompok az őszi szünetet követő időszakban is folyamatosan közlekednek az év minden napján. November 3-ig Szántódrévből 7:00 és 19:00 között, míg Tihanyból 7:15 és 19:15 között indulnak, 30 perces időközönként. Ezt követően hétköznapokon 60, hétvégéken pedig 30 perces időközönként közlekednek a két rév között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.