BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump Harris

Harris felzárkózott, de Trumpnak van egy aduásza

Az ingadozó államokban fej fej mellett állnak az elnökjelöltek. Trumpnak azonban van egy nagy előnye: a gazdasági helyzettel kapcsolatban jobban bíznak benne a szavazók.

Aligha lehetne szorosabb a Donald Trump és Kamala Harris közötti elnökválasztási verseny. A Bloomberg News/Morning Consult felmérése szerint a jelöltek gyakorlatilag döntetlenre állnak a hét ingadozó állam mindegyikében. Ezeken a csatatereken döntik majd el a reklámok, a nagygyűlések, a kopogatókampányok, hogy kié lesz a Fehér Ház.

Trump Harris
Harris feljött, de Trump aduásza a gazdaság lehet / Fotó: AFP

Mind a hét államban a jelöltek holtversenyben állnak, a valószínű szavazók körében 49 százalékos támogatottsággal. A felmérés statisztikai hibahatára 1 százalékpont. (A hét csatatérállam: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Észak-Karolina, Pennsylvania és Wisconsin.)

Trump a gazdasággal nyerhet

A verseny egyelőre nyitott, a közvélemény-kutatók csak vakarják a fejüket, hogy vajon a hagyományos, klasszikus kampányfolyamatot mennyire zavarta meg, hogy a demokraták lecserélték Joe Bident Kamala Harrisre, illetve miként hat vajon a szavazói preferenciákra a Trump elleni két merényletkísérlet.

A két jelölt a finisben eltérő stratégiával kísérletezik. Trump azokat a választókat próbálja meg mozgósítani, akik jellemzően nem mennek el szavazni, míg Harris a női voksokért küzd, és a Trumpot nem igazán kedvelő republikánus érzelmű szavazókat igyekszik maga mögé állítani. Ez meg is látszik a közvélemény-kutatásokban. 

Arra a kérdésre, hogy melyik jelöltet jellemzik leginkább mentálisan fittnek, őszintének és együttérzőnek, a csatatérállamok valószínű szavazói nagy fölénnyel Harrist választották. Ezek a szavazók Trumpot is nagyobb valószínűséggel jelölték meg „veszélyesnek”. A volt elnöknek azonban látják az erősségeit is: e szavazók közül többen mondták, hogy tapasztalt, hazafias és erős vezető.

Trumpnak azonban van egy – talán aduásznak bizonyuló – előnye, mégpedig a gazdaság.

Az ingadozó államok szavazóinak mintegy 50 százaléka jobban bízik benne ezen a téren, mint Harrisben, akinél csak 45 százalékot mértek. Harris ugyan hozott valamennyit ebben a kérdésben Joe Bidenhez képest, de nem tudta teljesen eltüntetni Trump előnyét. A Bloomberg News/Morning Consult közvélemény-kutatásainak elmúlt egy éve alatt a gazdaság helyzete következetesen a csatatérállamok első számú prioritása volt a szavazóurnáknál – egyetlen más kérdés sem volt számukra ennyire fontos. 

Önbeteljesítő jóslatok

A választási kampány alapvetően pszichológiai kérdés, s mint ilyen az önbeteljesítő jóslatok könnyen végzetesnek bizonyulhatnak Trump számára. Az ingadozó államokban a szavazók többsége – pártpreferenciától függetlenül – ugyanis úgy gondolja, hogy Harris megnyeri a választást. Ez az vélemény azt követően alakult ki, hogy a demokrata politikus a késő esti televíziós műsorokban és podcastházigazdáknak adott interjúkkal fokozta médiamegjelenéseit. A párt nagyágyúi, Barack Obama és Bill Clinton a közelmúltban Harris mellett kampányoltak. Ugyanakkor az is tény, hogy 

Harris kedvezőtlen megítélése a valószínű szavazók körében szeptemberhez képest 2 százalékponttal nőtt, 

ami arra utal, hogy ezek a tényezők nem feltétlenül segítették a jelöltségét, vagy a republikánusok karakterromboló hirdetéseinek áradata elérhette célját.

Taylor Swift is beállt Harris támogatóinak sorába / Fotó: AFP

A Bloomberg News és a Morning Consult 2023 októbere óta nagyjából havi rendszerességgel gyűjt adatokat arról, hogy az ingadozó államokban a szavazók hogyan vélekednek az elnökválasztási versenyről és a gazdasági kérdésekről. Ez idő alatt az infláció lehűlésével párhuzamosan javult a választók gazdaságról alkotott véleménye. 

  • A szavazók nagyon nagy aránya, mintegy kétharmada szerint a gazdaság rossz úton halad, 
  • viszont ez 5 százalékpontos csökkenés az egy évvel ezelőtt mérthez képest.

Mióta július végén Biden utódjaként harcba szállt, Harris lendületet adott a demokratáknak. A csatatérállamok szavazói helyeslik az infláció visszaszorítására, a milliárdosok adójának emelésére és a gyermekadó-kedvezmény kiterjesztésére irányuló javaslatait. Minden vizsgált gazdasági kérdésben Harris jelentősen javított Bidenhez képest, sőt néhány gazdasági kérdésben meg is előzte Trumpot. 

Trump  munkavédelmi szemüvegben egy gyárlátogatáson – gazdasági kérdésekben benne bíznak a választók / Fotó: AFP

Ennek nagy szerepe volt abban, hogy felzárkózzon a republikánus jelölthöz. Harris megígérte például, hogy 25 ezer dolláros támogatást ad az első lakást vásárlóknak, Trump ugyanakkor új vámtarifák bevezetését, a gazdaság fellendítését ígérte. A gazdasági kártya döntőnek bizonyulhat: a felmérésben részt vevők mintegy 52 százaléka gondolja úgy, hogy személyes pénzügyi helyzete jobb lenne, ha Donald Trump lakna a Fehér Házban. A Biden-kormányról ugyanezt csupán 34 százalék állítja. 

Harris javított a demokraták megítélésén, de ez lehet, hogy kevés lesz

A felmérések egy éve során Trump támogatottsága stabil volt az említett államokban, soha nem esett 47 százalék alá, de nem is emelkedett 49 százalék fölé. 

A verseny tehát azon múlik, hogy Harris képes lesz-e növelni a támogatottságát, különösen a bizonytalan szavazók körében, akik a pálya szélén ültek, amíg Biden volt pártja jelöltje.

Harris javította a demokraták pozícióját a fekete szavazók, a 35 év alatti szavazók és a 2022-es félidős választásokon nem szavazó, alacsonyabb szavazási hajlandóságú szavazók körében. A nők körében is erősödött, részben azzal, hogy hangsúlyozta az abortuszjogok támogatását. Sikerült maga mögé állítania olyan szavazókat is, akiknek negatív a véleményük Bidenről és Trumpról egyaránt. Rossz hír viszont számára az, hogy azok körében, akik róla és Trumpról is negatív véleménnyel vannak, 18 százalékponttal van lemaradva.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.