BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország folytatja a leszámolást az ankarai terrortámadás után

Célkeresztben a kurdok fegyveres szervezetei, Törökországban és a környező országokban is. A Kurdisztáni Munkáspárt vállalta magára a támadást a fegyvergyár ellen.

Folytatják a leszámolást a török hatóságok a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben, miután a szeparatista szervezet vállalta a felelősséget az ankarai hadiipari üzem elleni támadásért.

Turkey buries attack victims after striking PKK
Az áldozatok temetése a PKK támadása után / Fotó: AFP

Letartóztatásokkal és légicsapásokkal válaszolt a támadásra Törökország

A PKK pénteken azt is elárulta, hogy a Turkish Aerospace Industries elleni támadást a csoport Halhatatlan Zászlóalj nevű szárnya követte el. A támadás után Törökország mind belföldön, mind az ország határain túl lecsapott a kurd szervezet tagjaira, és pénteken a török belügyminisztérium tájékoztatása szerint már 176 volt a letartóztatottak száma. Továbbá 

az egyik legjobban keresett kurd militánst is semlegesítették a Szíriával határos Mardin tartományban.

Mindemellett a török hadsereg iraki célpontokra mért légicsapásokat, de az ország titkosszolgálata is lecsapott 120, a PKK-hoz és szövetségeseihez köthető helyszínen. Recep Tajjip Erdogan török elnök pedig arról beszélt, hogy a terroristák nagy árat fizetnek a támadásért, és arról is beszélt, hogy a szerdai támadás elkövetői Szíriából szivárogtak be Törökországba. A török államfő azt is megfogadta, hogy a gyökerénél fogják megsemmisíteni a terrorizmust.

A kurdok szerint a fegyvergyárban készült eszközökkel civileket ölnek a törökök

A PKK a támadás kapcsán elmondta, hogy azért a Turkish Aerospace Industries gyárát választotta célpontnak, mert ott olyan fegyvereket gyártanak, amelyek civil áldozatok halálát okozzák a kurdok lakta törökországi, szíriai és iraki területeken. A gyárban helikopterektől vadászgépeken át drónokig számos fegyver készül – írja a Financial Times.

Az Irak északi, hegyvidéki régiójában tanyázó PKK mellett Szíriában a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) működnek. 

A csoport által dominált Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csütörtökön arról számolt be, hogy a török csapások 12 civil halálát okozták, köztük két gyerekét. 

Az SDF amerikai támogatást is kap az Iszlám Állam ellen vívott harcában.

Törökország az elmúlt években igyekszik légicsapásokkal és különleges erőinek határain túli bevetésével távol tartani a kurd fegyvereseket a határoktól, és a török kormány és a PKK tárgyalásainak 2015-ös összeomlása óta az összecsapások több mint 600 halálos áldozatot követeltek.

Az, hogy a PKK vállalta a felelősséget az ankarai támadásért, megakaszthatja a béketárgyalásokat a csoport és a török kormány között. Korábban az Erdogan-szövetséges Devlet Bahceli arról beszélt, hogy a PKK bebörtönzött vezetője, Abdullah Öcalan kiszabadulhat, ha beleegyezik a csoport feloszlatásába és műveleteinek leállításába.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.