BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte a piacokat szigorával az orosz jegybank

Az infláció elleni harcban az orosz jegybank 2003 óta nem látott szintre emelte az alapkamatot. A rubel árfolyamán azonban nem látszik meg a központi bank által alkalmazott szigor.

A vártnál nagyobbat emelt az alapkamaton az orosz jegybank pénteken, 19-ről 21 százalékra tornászta fel az irányadó kamatot, szemben a piaci várakozásokkal, melyek csak 1 százalékpontos kamatemelést valószínűsítettek.

Pedestrians walk past the Russian Central Bank headquarters in Moscow on June 7, 2024. Russia's central bank held interest rates unchanged on June 7, 2024, despite inflation running well ahead of government plans and repeated warnings that a surge in military spending is overheating the economy. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP), kamat, alapkamat, rubel
Az orosz jegybank híresen szigorú, de így is meglepte az elemzőket / Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

A jegybanki szigor azért is meglepő, mert az infláció a júliusi és augusztusi 9,1 százalékos érték után szeptemberben már 8,6 százalékra lassult, arra utalva, hogy sikerülhet megállítani a drágulási ütem gyorsulását. 

Az erőteljesebb kamatemelés mellett így inkább a rubel gyengesége játszhatott szerepet, 

hiszen az orosz fizetőeszközből ismét csaknem százat kell adni egy dollárért, ami azt jelenti, hogy közel egyéves mélypont közelében tartózkodik az orosz deviza árfolyama.

A Reuters összefoglalója szerint a jegybank azt is közölte a kamatdöntéssel párhuzamosan, hogy a saját inflációs mutatója szerint szeptemberben 9,8 százalékkal nőttek az árak az augusztusi 7,5 százalékos ütem után. Ráadásul azt is elmondták, hogy az év kezdete óta nem voltak ilyen magasak az inflációs várakoztások az orosz lakosság körében.

A 21 százalékos kamatszint 2003 februárja óta nem látott érték, hiszen azóta sosem haladta meg a 20 százalékot az orosz alapkamat. A jegybaki szigor a központi bank mögött álló politikai támogatást is jelzi, ugyanis több fontos üzletember az olaj- vagy hadiipar területéről próbálta elérni, láthatóan sikertelenül, a kamatemelések megállítását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.