BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: az IMF szerint már jövőre az uniós élmezőnyben lehet a magyar gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap erősödő gazdasági növekedést, csökkenő inflációt és tartósan alacsony munkanélküliséget vár Magyarországon – jelentette ki Varga Mihály, miután részt vett a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésén Washingtonban. A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági semlegesség politikájával hazánk a bizonytalan nemzetközi környezetben is megőrizheti a javuló gazdasági kilátásokat.

Az IMF legfrissebb globális gazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2,9 százalékkal növekedhet jövőre, ami az ötödik legjobb eredmény a 27 uniós tagállam között – ismertette Varga Mihály. A pénzügyminiszter a közgyűlés témáiról szólva kifejtette: a világgazdaságban továbbra is erős a bizonytalanság, miközben az alacsony növekedés és a magas adósságpálya veszélye fenyegeti a világ országait. 

VARGA Mihály, ukrajna, Varga Mihály: az IMF szerint már jövőre az uniós élmezőnyben lehetünk
Varga Mihály: az IMF szerint már jövőre az uniós élmezőnyben lehetünk / Fotó: Hegedüs Róbert

A valutaalap szerint kiemelten fontos a növekedési kihívások és az államadósság-problémák világszintű kezelése, ezért költségvetési konszolidációra és növekedésösztönző reformokra van szükség az országok részéről – tájékoztatott Varga Mihály. Mint mondta: ez összhangban van a magyar kormány célkitűzéseivel, 

Magyarország 2010 és 2019 között Európa egyik legnagyobb adósságcsökkentését hajtotta végre, 

és a járvány óta is minden évben javítja a GDP-arányos államadósság szintjét. „A magyar költségvetési hiányt 2026-ig 3 százalék alá csökkentjük, miközben a gazdasági növekedést 3–6 százalék közötti szintre emeljük” – tette hozzá. Varga Mihály kiemelte: az utóbbi években új alapokra helyeztük hazánk és az IMF kapcsolatát, ma már egészen más keretek között vehetünk részt többek között a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közgyűlésén, mint a 2008 körüli időszakban. 

Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, 

egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével.

Mindez pedig úgy, hogy az IMF csökkentette a jövő évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését, és figyelmeztetett a háborúk és a kereskedelmi protekcionizmus okozta kockázatok felerősödésére, miközben megdicsérte a jegybankokat a recessziómentes inflációcsökkentésért. Az intézmény kedden kiadott jelentésében figyelmeztetett, hogy a globális kibocsátás csak 3,2 százalékkal bővülne jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.