BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Framatome fűtőelemet szállít a Paksi Atomerőműnek

Francia eladótól érkezik fűtőelem 2027-től a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátására a most aláírt megállapodás szerint. Az eladó Framatome-nak többéves tapasztalata van az orosz tervezésű atomreaktorokba szükséges üzemanyag gyártásában.

A Framatome és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ma megállapodott arról, hogy a Framatome 2027-től üzemanyagot szállít a Paksi Atomerőmű működéséhez. A magyarországi VVER-típusú reaktorok nukleáris üzemanyaggal való hosszú távú ellátását, Magyarország nukleáris üzemanyag-beszerzésének diverzifikációját biztosító szerződés az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között 2023 szeptemberében aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakon alapul.

atom
A Paksi Atomerőmű francia partnerrel erősít / Fotó: Kiss Dániel

A megállapodással Magyarország a nukleáris termelésre is kiterjeszti az energetikai diverzifikációt, és tovább erősíti energiaszuverenitását – hangzott el az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Mint ismertették,

  • az MVM Paksi Atomerőmű több mint 40 éve termel olcsón, tisztán és biztonságosan villamos energiát,
  • ezzel a nemzetközi energiaválságban is hozzájárult a rezsicsökkentés fenntartásához,
  • a hazai áramtermelés felét biztosítja,
  • a fogyasztás 36 százalékát fedezi,
  • ezzel megkerülhetetlen a szerepe a hazai családok és vállalkozások ellátásbiztonságának garantálásában, a klímavállalások teljesítésében.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a szerződés kapcsán elmondta, hogy 2027-től új szerződés alapján jut hozzá az erőmű a fűtőelemekhez. Az addig eltelő időszakban az atomerőmű a meglévő készletét használja, akkortól pedig azt, amelyet a Framatome szállít. A megállapodás hosszú távra szól, vagyis a létesítmény üzemidő-hosszabbításának éveire is.

Magyarország és a Framatome között az atomenergia területén már régóta fennálló kapcsolat és együttműködés teremtette meg a most megkötött szerződés alapjait. A több mint 18 ezer alkalmazottal és 65 évet meghaladó szaktudással rendelkező Framatome a helyi leányvállalatán, a Framatome Kft.-n keresztül jelen van Magyarországon. „A Framatome elkötelezett a magyar nukleáris ipar és energiapolitika támogatása mellett… a magyar VVER-típusú reaktorokat kiszolgáló első üzemanyag-szerződésünk jól demonstrálja a szakértelmünkbe és megoldásainkba vetett bizalmat” – mondta Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója.

A Framatome a TVEL-lel tarol a TVEL piacán

A francia társaság a közelmúltban a térség más atomerőműveivel is eljutott az üzemanyag-ellátási megállapodás különböző fázisaiba. Sorozatos sikerei mögött az áll, hogy megbízói az addigi orosz gyártótól, a TVEL-től való függés csökkentése érdekében rendelnek, vagy terveznek rendelni tőle üzemanyagot. Csakhogy a TVEL és a Framatome tavaly létrehozott egy vegyesvállalatot éppen a közép- és kelet-európai szovjet (orosz) fejlesztésű és gyártású VVER reaktorok üzemanyag-ellátására. A termelés a Framatome németországi gyárában, Lingenben folyna. A European Hexagonal Fuel SAS nevű vegyesvállalat az év eleji bejelentés szerint orosz lincenc alapján dolgozna. Tehát ettől az új vállalkozástól érkezhet majd az új atomerőművi üzemanyag.

A Világgazdaság ezzel kapcsolatos kérdésére Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója elmondta, hogy miközben a gyártás valóban francia–orosz partnerségben folyik, az eladó egyedül a Framatome lesz. 

A francia–orosz társulásba azonban beszállhat a magyar fél is, amire lehetősége van egyébként a Framatome többi térségi vevőjének is.

„Annyi üzemanyag érkezik – válaszolt a megállapodás időtartamára vonatkozó kérdésre a vezérigazgató –, amennyi elég lesz mind a négy blokk számára, továbbá az első két blokknak a második üzemidő-hosszabbítása utáni időszak első éveire is.”

Példák a Framatome térségi hódítóútjára:

  • A Paksi Atomerőművel ma kötött megállapodás.
  • A Framatome október 1-jén írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy üzemanyagot fejleszt a csehországi temelíni atomerőmű két, ezer megawattos blokkja számára.
  • Júliusban megbízást kapott a szlovákiai Slovenské elektrárne társaságtól, hogy 2027-től szállítson üzemanyagot a bohunicei és a mohi atomerőművnek. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozat májusban született.
  • Tavaly decemberben a bulgáriai kozludiji atomerőművel ütemezte a Framatome a létesítmény 6. blokkja üzemanyag-ellátásának részleteit, ideértve a szerződéskötést is. Legfeljebb 12 üzemanyag-újratöltésről lesz szó 2025 és 2034 között. Az 5. blokkot az amerikai Westinghouse látja el egy szintén 2023. decemberi megállapodás alapján.

Magyarország is időben készülődött

A Framatome nevében tavaly szeptemberben írt alá szándéknyilatkozatot Bernard Fontana az Energiaügyi Minisztériummal a nukleáris terület stratégiai kapcsolatának kialakításáról például

  • az oktatás és kompetenciák, 
  • a K+F és új technológiák bevezetése,
  • az üzemanyag-ellátás és a kapcsolódó nukleáris anyagok,
  • valamint a hosszú távú üzemeltetés

területén.

Az akkori megállapodás Magyarország és a Framatome között a nukleáris üzemeltetés és karbantartás, valamint a magyar atomerőműnek nyújtott szolgáltatások terén fennálló hosszú távú kapcsolatra és együttműködésre épít. 

A Framatome – honlapja szerint – az európai VVER típusú atomereaktorok üzemeltetőinek kezdeményezésére és közreműködésével keres megoldást a kritikus szolgáltatások ellátási nehézségeinek kiküszöbölésére, valamint a kockázatok és az importnak való kitettség csökkentésére.

Már több éve fejleszt üzemanyagot az 1000 és a 440 megawattos VVER-blokkokhoz. Jelenleg tizenkilenc VVER reaktor működik Európában, köztük négy VVER 1000 megawattos reaktor Csehországban és Bulgáriában, valamint tizenöt VVER 440 megawattos reaktor Csehországban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.