BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodott a Paksi Atomerőmű a Framatome-mal

A Paksi Atomerőmű (PA Rt.) peren kívül megegyezett a tavalyi üzemzavarral kapcsolatos kártérítési igényéről a Framatome céggel, a PA számlájára már megérkezett kártérítés összege, ami többszörösen meghaladja a kár becsült, 10 milliárd forintos nagyságrendű összegét és a kárelhárítás kiadásait is - mondta Kocsis István a társaság vezérigazgatója, sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Elmondta azt is, hogy a PA 2003-ban 6 milliárd forint adózás előtti vesztséget ért el, ami 2,3 milliárddal kevesebb a tervezettnél, ám 9,6 milliárd forintos nyereségromlás a 2002. évhez viszonyítva.

Kocsis István hozzátette: az atomerőmű a tavaly áprilisi üzemzavar ellenére is a legolcsóbb áron, kilowattóránként 8,1 forintért termelte meg az ország villamosenergia-igényének egyharmadát, miközben a nukleáris elhárítási alapba is befizetett 21 milliárd forintot.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a múlt évi legfőbb tervszámok a vártnál kedvezőbben alakultak és a társaság gazdasági helyzete is stabil, ami megalapozza a 2004. évi kiegyensúlyozott gazdálkodást, a helyreállítási, illetve a biztonság növelésére vonatkozó feladatok végrehajtását.

Utalt arra, hogy a 2004. évi tervek szerint 12.610 gigawattóra villamos energiát termel Paks, ami 15 százalékkal haladná meg a múlt évit. A PA Rt. az idén 98,7 milliárd forint árbevétellel számol, ami 20 százalékkal több, mint a 2003. évi várható összeg. Az adózás előtti eredmény vesztesége a tervek szerint 2004-ben 5,2 milliárd forint lesz, ami 800 millió forinttal kedvezőbb, mint a múlt évi. Beruházásra az idén 15,2 milliárd forintot terveznek, ami 35 százalékkal haladja meg a 2003. évi összeget.

Kocsis István elmondta azt is, hogy az idén kilowattóránként 8,34 forintért adják a villamos energiát, ami 3,6 százalékos növekedés a múlt évihez képest.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a társaság közgyűlése elfogadta a cég 2003-2007. közötti időszakra szóló középtávú fejlesztési, beruházási programját, amelyre 59,8 milliárd forintot fordítanak és finanszírozását teljes egészében a cég saját forrásból biztosítja. A beruházásra szánt összeget egyrészt a termelő berendezések szinten tartására, másrészt a termelést kiszolgáló eszközök pótlására, harmadrészt pedig az infrastruktúra és szervezeti működés fejlesztésére fordítják.

Kocsis István kifejtette, hogy a múlt évi 21 milliárd forint után az idén 24 milliárd forintot fizet be a társaság a nukleáris elhárítási alapba. Emlékeztetett arra, hogy a Paksi Atomerőmű Magyarországon a legolcsóbban állítja elő a villamos energiát, a múlt évben kilowattóránként 8,1 forint volt a termelői ár, míg az utána legkedvezőbb, kilowattóránként 10,3 forintos árat a lignitfűtéses erőmű érte el.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a kialkudott kártérítési összeg titkos, ám a cég múlt évi részletes eredmény kimutatása már részben tartalmazza ezt az összeget, ami nyilvános lesz.

A második blokkon idén elvégzendő feladatokkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte: az orosz TVEL konzorcium és a paksi szakemberek az ütemterveknek megfelelően dolgoznak az elhárítási munkákhoz szükséges műszaki dokumentációk és feltételek megteremtésén, hogy a tevékenységek megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyek minél előbb rendelkezésükre álljanak.

Kocsis István utalt arra, hogy a helyreállítási ütemterv szerint a tervezési munkák ez év február végéig lezárulnak, majd az elvi engedélyek beszerzését követően, április végén egy újabb tervezési fázis következne.

Az egyedi engedélyek beszerzése június végén megtörténhet és a gyártás és szerelés fázisa az elképzelések szerint október elején fejeződik be. Ez után egyhónapos helyreállítás engedélyezési szakasz jön, amelyet az üzemanyagok és a tartály eltávolítása követ. A tervek szerint ez a munkafázis már átnyúlik 2005. február elejére. (MTI)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.