BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
a Mulberry Silk Processing Workshop in Xinghua olasz luxus

Made in Italy: kizsákmányolt munkások hajtják az olasz luxusipart

Véres kezekkel gyártják az ékszert a toszkán városban. Az olasz ügyészek szerint a világ egyik legnagyobb luxusipari központjában a bűnszervezetek semmibe veszik a munkajogokat.

Az olaszországi Prato a világ egyik legfontosabb luxusipari központja, ám ennek köszönhetően a területen összefonódott az üzleti élet és a bűnözés, ahol a munkavállalók kizsákmányolása és az erőszak rendszerszintű problémává vált – jelentette egy helyi ügyész.

a Mulberry Silk Processing Workshop in Xinghua olasz luxus
A pratói ügyész szerint az olasz luxusiparban rendszerszintű probléma a kizsákmányolás / Fotó: NurPhoto via AFP

A toszkán városban működik a legtöbb kínai vezetésű vállalkozás Európában, amelyek a világ legnagyobb divat- és luxuskonszernjei számára készítenek ruhákat és kiegészítőket, amelyekre így olcsón kerülhet fel a „Made in Italy” felirat.

A helyi luxusipar egy átverésre épül, amely megnyitotta a kaput a maffiatípusú olasz és külföldi bűnszervezetek előtt, hogy semmibe vegyék a törvényeinket 

– írta Luca Tescaroli pratói főügyész a Reutersnek. A tisztviselő szerint a nyomozások a helyi rendőrség és a vállalkozók közötti korrupciót és olyan fizetési szolgáltatásokat is feltártak, amelyekből bűnszervezetek profitáltak.

A Pratóban és környékén működő vállalkozások rengeteg vendégmunkást alkalmaznak, akiknek a munkajogait semmibe veszik, nem kapnak megfelelő fizetést, és gyakran erőszak áldozatává válnak. Ez pedig az elmúlt években a város legnagyobb problémájává vált.

Ipari szintű visszaélés Olaszország szívében

Az évek során a térségben számos rendőrségi razzia és bűnügyi nyomozás zajlott illegális bevándorlók állítólagos alkalmazása és az alapvető munkaügyi és biztonsági szabályok be nem tartása miatt. A vendégmunkásoknak gyakran

  • napi 13 órában, heti hét napon át,
  • elfogadhatatlan munkakörülmények között,
  • gyakorlatilag éhbérért kell dolgozniuk.

2023 óta több esetben is agresszió történt a kizsákmányolt, többnyire pakisztáni munkavállalókkal szemben, akik a jobb munkakörülményekért tiltakoztak. A sztrájkolók fizetését sokszor visszatartották, megverték őket és több embert meg is öltek.

„Otthonunk a bűnözés és a rabszolgamunka árnyékában sorvadozik, ami nemcsak a luxusiparra, hanem egész Olaszországra szégyent hoz” – jelentette ki Tescaroli, aki közölte, hogy a helyi és országos hatóságokkal együttműködve egy óriási akciót terveznek, amellyel a remények szerint végleg le tudnak számolni a pratói bűnszervezetekkel és a kizsákmányolással.

Luxusóriásokra csapott le az olasz versenyhivatal

Az Armani és a Dior ellen is vizsgálat indult. A gyanú szerint ugyanis a két luxuscég kizsákmányolta a dolgozóit, amiért több millió eurós büntetésre számíthatnak.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.