BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés bevándorló végez bejelentett munkát Romániában

Hiába venne fel több külföldit a munkaerőpiac, nem érkeznek. Az Európai Unión kívüli bevándorlók száma a 85 ezret sem éri el Romániában. A beengedett külföldiek közül kevesen akarnak letelepedni, a többség továbbmegy más európai országokba.

Romániában egy év alatt csaknem tízezerrel nőtt, de nem éri el a 85 ezret az érvényes munkaszerződéssel rendelkező, Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók száma – számolt be a Profit.ro gazdasági portál.

Close-up,Portrait,Of,Latin,Mix,Race,Man,Worker,Have,Unkempt
Románia, munkaerőpiac, bevándorló
Az Európai Unión kívüli bevándorlók száma a 85 ezret sem éri el Romániában / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A lap által idézett hivatalos adatok szerint augusztus végén 84 218 EU-n kívülről érkezett külföldinek – 73 ezer férfinak és 11 ezer nőnek – volt a munkaügyi hatóságoknál regisztrált érvényes munkaszerződése Romániában. A legtöbben Nepálból (20 ezer), Srí Lankából (16 ezer), Indiából (8300), Bangladesből (6300) és Törökországból (6200) érkeztek.

A Profit.ro kiemelte, hogy a román kormány 2022 óta évi százezer harmadik országbeli külföldit hajlandó beengedni munkaerőpiacára. A 2024-es évre azonban a krónikus munkaerőhiány miatt eredetileg 140 ezerre akarta emelni a bevándorlási kvótát, ám erről végül az utolsó pillanatban letett.

A bevándorlási hivatal (IGI) tavaly októberben közölte, hogy az év eleje óta 80 375 munkavállalói vízumot hagyott jóvá, további 9748 még elbírálásra várt. Az IGI 2022-ben csaknem 109 ezer, 2021-ben pedig majdnem 50 ezer külföldinek adott munkavállalói beutazási engedélyt.

A vendégmunkások 85 ezres létszáma nem csupán a román munkaerőpiac igényeihez viszonyítva minősül alacsonynak, hanem ahhoz képest is, hogy Románia a megelőző három évben mintegy negyedmillió EU-n kívülről érkező bevándorlónak adott munkavállalói engedélyt. A lap szerint ez is annak a bizonyítéka, hogy a beengedett külföldiek közül sokan nem maradnak Romániában, hanem – többnyire illegálisan – tovább vándorolnak az EU más tagállamai felé.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan abban, ami a magyar munkaerőpiacon történik

Továbbra is rekordközelben van a hazai foglalkoztatottság, ám az utóbbi hónapokban egyértelműen enyhült a magyar munkaerőpiac feszessége. Szeptemberben ráadásul a szezonális hatások is szerepet játszhattak abban, hogy nőtt a munkanélküliek, és csökkent a foglalkoztatottak száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.