BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fenntarthatóság és a versenyképesség a fő téma a Tokaji borvidéken

Vasárnap kezdődik Tokaj-Hegyalján a már második alkalommal megszervezett kongresszus, amelyen a borászat globális problémáira keresik a választ, illetve a legújabb technológiai megoldásokat is bemutatják, például a pezsgőkészítés területén.

Tizennégy országból érkeznek kutatók, borászok és szőlészek a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Debreceni Egyetem által megszervezett Tokaj Wine Congressre. A kongresszust a világörökségi Tokaji borvidéken, Sárospatakon és számos Tokaj-hegyaljai helyszínen rendezik meg október 27. és 30. között. A kongresszus célja, hogy külföldi és hazai előadóktól a magyar szakma képviselői átfogó, naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket kapjanak e tudományterület friss kutatásairól, technológiai eredményeiről, valamint a szőlészethez és a borászathoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatok innovatív lehetőségeiről. Különös tekintettel arra, hogy utóbbiak gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

Tokaj, fenntarthatóság
Tokajban is kulcskérdés lett a fenntarthatóság / Fotó: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

A szervezők fontosnak tartják, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen szó, amelyek választ adnak a szőlészetben és a borászatban folyamatosan felmerülő kérdésekre – ismertette Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. Sok probléma globális jelentőségű, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keresik a gyakorlatorientált megoldást.

A kongresszus öt tematikus szekcióban zajlik majd, amelyek mindegyike a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. 

A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazhatósága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban.

A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is. Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyalja Egyetem ez irányú kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a résztvevők. A kutatások a tokaji borok egészségre gyakorolt hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig beszámolnak majd a borok bioaktív vegyületeinek a hatásairól.

Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a szőlészet és borászat kulturális öröksége mellett a borturizmus legújabb trendjei és annak kutatási eredményei éppúgy napirenden lesznek, mint a bor írott öröksége vagy a művészetekben való megjelenése. 

A borászat közgazdaságot érintő témái között dolgozzák fel 

  • a borágazat versenyképességének fenntarthatóságát, 
  • a márkaépítés fontosságát és
  • a fogyasztói szokások változását. 

A harmadik napon a szekciók témái bővülnek, terítékre kerül a borászati oktatás jövője is.

A kongresszus szervezői a helyszínválasztással is alátámasztják az épített örökség és a borkultúra kapcsolatának fontosságát. A szakmai és szabadidős programokon a résztvevők személyesen is megismerhetik 2002-ben világörökségi címet elnyerő Tokaj-Hegyalját.

Éghajlatváltozás és koraibb szüret: Tokajban nőhet a termésbiztonság
Kedvező körülmények között fejlődik az idei évjáratban a szőlő a Tokaji borvidéken. Az éghajlatváltozás miatt koraibb időpontban kezdődő szüret egyáltalán nem veszélyezteti a tokaji bort, sőt növelheti a termésbiztonságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.