BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újságírók haltak meg egy izraeli légicsapásban

A New York-i székhelyű Újságíró-védő Bizottság szerint a háború kezdete óta október idén 24-ig tartó időszakban legalább 128 újságíró és médiamunkás halt meg a Közel-Keleten.

Izraeli légicsapás végzett három újságíróval a dél-libanoni Hasbaya településen a média által használt vendégházakban, miközben aludtak – jelentette a libanoni egészségügyi minisztérium és a helyi média.

This picture shows a car marked "Press" at the site of an Israeli airstrike that targeted an area where a number of journalists were located in the southern Lebanese village of Hasbaya on October 25, 2024. Lebanon's Information Minister Ziad Makary accused Israel on October 25 of intentionally targeting journalists in a strike on the country's south that killed three journalists, which he described as a "war crime". (Photo by Ali Hankir / AFP)
Fotó: Ali Hankir / AFP

A Reuters szerint az elhunytak közül ketten a bejrúti székhelyű, Irán-barátnak tartott Al-Mayadeen hírportálnak dolgoztak, míg egy operatőr a Hezbollah kezében lévő Al-Manar televíziónál tevékenykedett. A New York-i székhelyű Újságíró-védő Bizottság (CPJ) szerint a háború kezdete óta október idén 24-ig tartó időszakban legalább 128 újságíró és médiamunkás halt meg Gázában, Ciszjordániában és Libanonban. 

Ezzel ez a leghalálosabb időszak az újságíróknak azóta, hogy a CPJ 1992-ben elkezdte az adatok gyűjtését. A szám magasabb is lehet, a Hamász irányítása alatt lévő gázai hatóságok 175-re teszik a konfliktusban életüket vesztő médiamunkások számát. Ziad Makary libanoni tájékoztatási miniszter háborús bűnnek nevezte az esetet.

Izrael nem adott azonnali kommentárt, amely általában tagadja, hogy szándékosan támadna újságírókat. Érdemes megemlíteni, hogy a bejrúti hatóságok szerint az izraeli katonai hadjárat több mint 2500 ember halálát okozta a közel-keleti országban, és több mint 1,2 millió embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására, ami humanitárius válságot okozott.

Egy gázai lakos perli Németországot az izraeli fegyverexportja miatt

A ECCHR nevű jogvédő csoport keresetet indított egy gázai lakos nevében a német fegyverexport ellen. A jogvédők beadványa szerint a német fegyverek hozzájárulnak a civileknek okozott bántalmakhoz a Gázai övezetben. Németország közel 100 millió eurónyi fegyvert szállított Izraelnek az elmúlt hónapokban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.