BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hamarosan kétszer annyi házi kedvenc lesz Kínában, mint kisgyerek

A macskák lenyomják a kutyákat, mert nekik kisebb hely is elég.

A fiatal kínaiak egyre kevésbé vállalnak gyereket, és ez a trend a Goldman Sachs elemzése szerint a jövőben is folytatódni fog. Ennek eredményeképpen 2030-ra majdnem kétszer annyi házi kedvenc lesz majd az országban, mint kisgyerek.

Pet food tast master opens store selling food online in China
Rohamosan fejlődik Kínában az állateledel-piac / Fotó: AFP

Az évtized végére a hivatalos kínai statisztikák alapján készített előrejelzés szerint több mint 70 millió kisállatot tartanak majd a városokban, a négy év alatti gyerekek száma viszont nem éri majd el a 40 milliót sem.

A trend ráadásul roppant gyorsan fordult meg, 2017-ben ugyanis még 90 millió kínai kisgyermek volt és csak 40 millió városi kis kedvenc.

Folyamatosan csökken a születésszám

Az előrejelzések szerint 2030-ig az országban évente átlagosan 4,2 százalékkal csökken majd az új születések száma, egyrészt azért, mert egyre kevesebb a 20 és 35 év közötti nő, másrészt pedig azért, mert a fiatalabb generáció kevésbé hajlik a gyermekvállalásra – idézte a jelentést a CNBC.

A fiatalok inkább a házi kedvenceket választják, a tulajdonosok majdnem felét a 23 és 33 év közöttiek teszik ki.

Több lesz a házi kedvenc a kisgyereknél, a macska a kutyánál Kínában / Fotó: AFP

Ami rossz hír demográfiai szempontból az országpolitikai vezetőinek, jó a gazdaságnak: a bank becslése szerint az évtized végére 12 milliárd dollárosra duzzad a kínai állateledel-piac. (Egy dollár 363,6 forint.)

Nem tudni egyébként, hogy a Goldmans Sachs honnan szedte ezt a számot, a Global Pets Industry című szakportál tavaly szeptemberi beszámolója szerint ugyanis ennél összehasonlíthatatlanul nagyobb a piac, az értéke már jövőre elérheti a 33 milliárd dollárt. 

A kínai állateledel-gyártók száma ugyanis a háromszorosára, majdnem 400-ra nőtt öt év alatt,

az éves termelésük pedig 50 százalékkal, 1,2 millió tonnára ugrott.

A Statista adatai viszont közelebb állnak az amerikai bankéhoz, eszerint a kínai állateledel-piac bevételei az idén 8,2 milliárd dollárt tesznek ki, és évi 9 százalékos növekedéssel 2029-re érik el a 12,63 milliárd dollárt.

A kínai fiatalok gyerek helyett inkább háziállatot választanak / Fotó: AFP

Várhatóan több macskát tartanak majd Kínában, mint kutyát, előbbiek ugyanis kevesebb helyet igényelnek.

Globális tendencia a születésszám visszaesése

A születésszám világszerte folyamatosan csökken, mert a nők szinte mindenhol kevesebb gyereket vállalnak, a ENSZ előrejelzése szerint így a Föld népessége 10,3 milliárd fővel a 2080-as évek közepére éri el a csúcsot.

Kína népessége tavaly már egymást követő második évben csökkent, a hivatalos statisztikák szerint 1,41 milliárdra, és bár a házasságok száma jelentősen emelkedett az előző évihez képest, 

a 25 és 29 év közöttiek több mint fele egyedülálló.

Ennek Kína esetében azért van jelentősége, mert ott még mindig szégyen házasságon kívül szülni, és az állami juttatások is csak „törvényes” gyereknek járnak.

A társadalom elöregedése még súlyosabb Japánban, ahol 2022-ben négyszer annyi – 20 millió – házi kedvenc volt, mint négy év alatti gyerek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.