BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Horribilis összegeket pocsékolnak az amerikaiak a húszik megfékezésére – eredmény nélkül

Fogy a millió dolláros amerikai rakétakészlet, pedig kellene Kína ellen.

Joe Biden azt állítja, hogy az Egyesült Államok jelenleg senkivel sem áll háborúban, a jemeni lázadók és a tények azonban nem értenek egyet vele. Az amerikai erők tavaly november óta mintegy 800 rakétát lőttek ki és hét légicsapást indítottak a húszik ellen, ami azt jelenti, hogy ez a legtartósabb katonai akció az Iszlám Állam ellen folytatott harcok óta.

Ex-Yemen president shot dead by Houthis near Sanaa
A jemeni húszik olcsó drónjait millió dolláros rakétákkal lövik le az amerikaiak / Fotó: AFP

Az intenzitásuk pedig várhatóan csak fokozódni fog, mert Irán feltételezhetően a csatlósait, köztük a húszikat is beveti, hogy bosszút álljon Iszmáíl Hanije, a Hamász terrorszervezet politikai vezetőjének teheráni meggyilkolása miatt.

Támadnak mindent, amit érnek

Bár a húszik állításuk szerint izraeli hajókat vesznek célba, George Wikoff altengernagy, az amerikai Központi Parancsnokság haditengerészeti erőinek vezetője szerint megtámadnak mindent, amit csak elérhetnek, már 2016 és 2023 októbere között csapást indítottak 25 kereskedelmi hajó ellen. Jól fel vannak fegyverezve, és folyamatosan kapják a katonai utánpótlást Irántól.

Az amerikai haditengerészetnek talán még nagyobb gondot okoz, hogy egyre drágább a húszik kordában tartása. Lekötnek a Vörös-tenger térségében repülőgép-hordozókat, rombolókat, cirkálókat és repülőgépszázadokat, 

az olcsó, tömegtermelésben gyártott drónjaikat és rakétáikat pedig több millió dollár értékű rakétákkal lövik le.

Az F–18 Super Hornetek óránként tízezer dollárért repülnek / Fotó: AFP

„Több tízmilliárd dollár égetünk el egy olyan szervezet ellen, amelyik tulajdonképpen csak egy szedett-vedett terroristacsapat, Irán csatlósa” – idézte a Politico Mike Waltz republikánus floridai képviselőt, a fegyveres szolgálatok készenléti albizottságának elnökét.

Emésztik az amerikai készleteket

A húszik nem csupán anyagilag okoznak egyre több nehézséget az amerikai haditengerészetnek, az egyelőre végeláthatatlan misszió azzal a kockázattal is fenyeget, hogy 

felemészti a Pentagon hadianyagkészleteit, amelyekre pedig nagy szükség lenne egy esetleges Kína elleni konfrontáció esetén.

A USS Eisenhower vezette csapásmérő erő kilenc hónapot töltött a Vörös-tengeren, ezalatt az amerikai erők 135 Tomahawk rakétát lőttek ki jemeni húszi célpontokra – ezeknek az ára darabonként kétmillió dollár (726 millió forint). A szakértők becslése szerint kétezer dollárba (726 ezer forintba) kerülő iráni drónokat 155 darab, egyenként 2–4 millió dollárba kerülő rakétával szedték le, ami enyhén szólva nem ár-érték arányos.

-In this file photo provided by the US Navy, the aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) operates in the Arabian Sea on April 26, 2009 displaying signal flags that read, "IKE, CVN 69, GR8R EACH DAY." The Eisenhower Carrier Strike Group is underway on a scheduled deployment supporting Operation Enduring Freedom and the on-going rotation of forward-deployed forces to support maritime security operations and operate in international waters across the globe. AFP PHOTO/HO/US Navy/ MC2 Rafael Figueroa Medina    = RESTRICTED TO EDITORIAL USE = GETTY OUT =  RELEASED  = (Photo by HO / Navy Visual News Service (NVNS) / AFP)
A USS Eisenhower kilenc hónapot töltött a térségben / Fotó: AFP

Egy 13 milliárd dollárba kerülő amerikai repülőgép-hordozó működtetése naponta 6-8 millió dollárba kerül. (Egy dollár 362,96 forint.) Az Eisenhower fedélzetéről felszálló F–18 Super Hornetek működési költsége óránként átlagosan 10 507 dollár (3,8 millió forint), a kilenc hónap alatt kilőttek 60 levegő-levegő és 420 levegő-föld rakétát, amelyeknek az ára ugyan változó, de szintén millió dollár körüli összeg lehet.

Ráadásul nagyrészt a semmiért, mivel a húszi támadások folytatódnak, sőt, egy drónnal már elérték Tel-Avivot is, egy izraeli halálát okozva, és semmivel sem biztonságosabb a hajózás a Vörös-tengeren.

Kellenek a rakéták Tajvan megvédésére

A húszik ellen használt precíziós hajóelhárító, illetve föld-levegő rakéta pedig pontosan az a típusú fegyver, amelyik kulcsszerepet játszana egy távol-keleti konfrontáció esetén, „vagyis Kína a húszi konfliktus legnagyobb nyertese” – állítja Waltz.

A flottánk kezd kimerülni. Ellövöldözzük azokat a rakétákat, amelyekre szükségünk van, hogy megvédjük Tajvant

– figyelmeztetett.

Taiwan live-fire artillery training amid tensions with China
Olyan rakétákat pocsékolnak a húszikra, amelyek kellenének Tajvan megvédéséhez / Fotó: AFP

Kína és Oroszország nem is titkolt célja véget vetni az amerikai hegemóniának és a lebontani az egypólusú világrendet, ennek a stratégiának a része az ukrajnai háború és a közel-keleti válság.

Bár az amerikaiak szerint Kína már 2027-ben készen áll Tajvan elfoglalására, és Hiszi Csin-ping elnök már nem is beszél békés egyesítésről, Peking számtalan más eszközt is bevethet a sziget térdre kényszerítésére. Ami nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok megengedheti magának, hogy horribilis összegeket fordítson a húszik kordában tartására.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.