BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fény az alagút végén: életjelet adott magáról a japán gazdaság

Nőtt a gazdasági aktivitás Japánban a júliusi beszerzésimenedzser-index szerint. A feldolgozóipari és a szolgáltatóipari mutató egyaránt bővülni tudott. Hiába azonban a pozitív adat, a japán tőzsdeindex hétfőn 12,4 százalékos mínuszban zárt, amit az amerikai munkaerőpiac féléves mélypontjával és az amerikai–japán kamatrés szűkülése miatt erősödő jennel magyaráznak.

A japán gazdasági aktivitás nőtt júliusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és az Au Jibun Bank kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei alapján.

Local people and the Officials of Dogo Onsen Honkan main building celebrate the following day's reopening of full business operations in Matsuyama City, Ehime Prefecture, Japan on July 10th, 2024. The National Important Property had been repaired for five and a half years. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Makoto Kondo / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Javult a gazdasági aktivitás Japánban /  Fotó: AFP

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 52,5 pontra emelkedett a júniusi 49,7 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Idén eddig június kivételével 50 pont felett volt a japán kompozit BMI.

A szolgáltatóipari BMI 53,7 pontra emelkedett júliusban a júniusi 49,4 pontról. A japán szolgáltatóipari BMI 2022 augusztusa óta az idei június kivételével folyamatosan a növekedést jelző 50 pont felett állt. Júliusban a japán szolgáltatóiparban az új megrendelések növekvő mértékben bővültek, emellett a foglalkoztatás növekedésének üteme is gyorsult. Eközben az exportmegrendelések idén először csökkentek júliusban, 2022 júniusa óta a legmeredekebben.

Júliusban a japán feldolgozóipari BMI 49,1 pontra esett a júniusi 50,0 pontról. A BMI-adatok alapján a japán feldolgozóipari teljesítmény idén eddig öt hónapban mutatott csökkenést, részben a kibocsátás és az új megrendelések visszaesésének következtében. Ugyanakkor a foglalkoztatás az egymást követő ötödik hónapban bővült júliusban a japán feldolgozóiparban.

Szárnyal a jen, mélyben harcsázik a Nikkei - sírba viszi a tokiói tőzsdét a Fed óvatoskodása

Megreccsent a japán pénzügyi szektor, térdre kényszerültek az exportőrök. Év elején még szárnyalt a tokiói tőzsdeindex, most 37 éve nem látott bukást produkált az ázsiai börzék fekete hétfőjén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.