BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Sheep,Marked,With,Colorful,Dye,Grazing,In,Green,Pastures.,Adult

Franciaországra is átterjedt a kéknyelv-betegség

Az emberre nem veszélyes, de a birkák elpusztulhatnak.

A belga határ közelében lévő egyik francia farmon is megjelent a kéknyelv-betegség, egy olyan vírus, amely a kérődző állatokat támadja meg – jelentette be szerdán az Állategészségügyi Világszervezet  (WOAH).

Sheep,Marked,With,Colorful,Dye,Grazing,In,Green,Pastures.,Adult
A kéknyelv-betegség a birka pusztulását okozhatja / Fotó: Shutterstock

A Nébih honlapja szerint a kéknyelv-betegség az állatok érfalát károsítja, a tünetek általában a fertőzés után három-hét nappal jelentkeznek. A vírus egyéb állatokra és 

az emberre nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

A kérődzőknél, elsősorban a birkáknál azonban a beteg állat pusztulásával járhat.

A Reuters tudósítása szerint a járvány tavaly ősz eleje óta terjed Hollandiában, Belgium északi és Németország nyugati részén. A hét elején kilenc állatnál mutatták ki a vírus jelenlétét Eindhoven közelében is – számolt be a holland város internetes oldala.

A gazdáknak és az állatorvosoknak azonnal jelenteniük kell a betegség megjelenését, hogy meg lehessen előzni a terjedését. A holland agrártárca biztosít oltást is a kéknyelv-betegség ellen, beadása azonban nem kötelező.

The,Vet,Holding,Syringe,For,Give,Vaccine,To,A,Sheep
Németországban az EU által még nem engedélyezett oltást is bevetnek a betegség ellen / Fotó: Shutterstock

A németországi Alsó-Szászország tartományban a hatóságok bizonyos feltételek mellett három, az Európai Unió által eddig még nem engedélyezett vakcina használatát is lehetővé tették, a főállatorvos hivatala pedig felszólította a kérődzőket tartó gazdákat, hogy azonnal vegyék fel a kapcsolatot a helyi állatorvossal. 

Az oltás ugyanis nem csupán a járvány terjedését gátolja, hanem a tüneteket is enyhíti a beteg állatoknál.

Az Aussiedlerbote német hírportál szerint a fertőzések száma jócskán megemelkedett a tartományban az utóbbi időben. Ez a szakértők szerint a meleg és párás idő következménye, ami elősegíti a vírus terjedését.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.