BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akadozik a brit szuper MI pénzelése, a Munkáspárt kihátrált a kutatók mögül

Az Egyesült Királyság kormánya mintegy 1,3 milliárd fontnyi támogatást halasztott el az új generációs szuperszámítógép és az ahhoz szükséges mesterséges intelligencia terén. Bár az MI-kutatás már kapott pár száz millió fontot a beígért támogatásból, most veszélybe kerülhet a kutatás.

A brit Munkáspárt elhalasztotta a konzervatívok által a technológiai és mesterséges intelligencia projektekre ígért 1,3 milliárd fontnyi (585 milliárd forint) finanszírozást, veszélybe sodorva az Egyesült Királyság első következő generációs szuperszámítógépének jövőjét. A tavaly bejelentett finanszírozási csomagba elemei közé tartozik 800 millió font (360 milliárd forint) az Edinburghi Egyetemen létrehozandó szuperszámítógép megépítésére és további 500 millió font (225 milliárd forint) az ahhoz szükséges mesterséges intelligencia (MI) kutatására.

Programmer,People,Working,Laptops,Or,Smartphones,With,Ai,,Artificial,Intelligence, nvidia, , Akadozik a brit szuper MI pénzelése, a Munkáspárt kihátrált a kutatók mögül
Akadozik a brit szuper MI pénzelése, a Munkáspárt kihátrált a kutatók mögül / Fotó: Shutterstock

Az új kormány szerint ezek fedezet nélküli kötelezettségvállalások voltak. A Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hogy a finanszírozást az előző kormány ígérte meg, de nem szerepelt a kiadási terveikben. Egy szóvivő elmondta: „teljes mértékben elkötelezettek vagyunk olyan technológiai infrastruktúra kiépítése mellett, amely növekedést és lehetőségeket biztosít az Egyesült Királyság minden részén” – írja a The Guardian.

Az MI kutatásnak már kiosztottak 300 millió fontot és a finanszírozás a tervek szerint folytatódik.

Andrew Griffith, az árnyékkormány tudományos minisztere azonban azt mondta, hogy amikor a választásokat kiírták, a miniszterek úgy értesültek, a minisztérium valószínűleg alulköltekezik az aktuális pénzügyi év költségvetéséből. Hozzátette: „ez súlyos csapás az Egyesült Királyság tech szektora számára, és csak a kezdete lehet a Munkáspárt megszorításainak. A választások során a Munkáspárt nem volt hajlandó elkötelezni magát az Egyesült Királyság kutatásra fordított kiadásainak növelése mellett, pedig ez a modern gazdaság növekedésének alapvető része”.

A döntés már csak azért is érdekes, mivel a brit fiatalok előszeretettel használják az új MI-alapú eszközöket. A 13–17 év közötti brit tinédzserek közül ötből négy (79 százalék) használ generatív mesterséges intelligenciát, míg a 7–12 év közötti gyerekek jelentős része (40 százalék) is alkalmazza a technológiát – derül ki a brit hírközlési hatóság (Ofcom) tanulmányából. A 16 éves vagy annál idősebb felnőtt internetezők 31 százaléka próbálta a generatív MI-szolgáltatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.