BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Narendra Modi Kijevben: India kész közvetíteni a béke érdekében

Modi útja Kijevbe rendhagyónak számít, mivel ez az első miniszterelnöki látogatás Ukrajnába azóta, hogy a két ország bő harminc évvel ezelőtt diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, miután keleti szomszédunk 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól.

India kész aktív szerepet vállalni a béke érdekében tett bármilyen erőfeszítésben és közvetíteni a felek között – jelentette ki Narendra Modi indiai miniszterelnök Kijevben, ahol Volodomir Zelenszkijjel egyeztetett. Modi egyben sürgette Zelenszkijt, hogy kezdjen tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fotó: AFP

A Washington Post szerint az ukrán elnök arról beszélt, hogy a találkozó történelmi jelentőségű, az indiai kormányfő látogatását pedig a barátság jelének nevezte. Modi útja Kijevbe valóban rendhagyónak számít, mivel ez az első miniszterelnöki látogatás Ukrajnába azóta, hogy a két ország bő harminc évvel ezelőtt diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, miután keleti szomszédunk 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól. 

Modi egy kétnapos lengyelországi látogatás után érkezett az ukrán fővárosba, ahol első útja a helyi indiai diaszpóra képviselőihez vezetett. A világ legnépesebb országának vezetője egy hónappal azután utazott Ukrajnába, hogy júliusban Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A politikus ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Putyint arra kérte: kezdjen tárgyalásokat Zelenszkijjel a háború lezárásáról. Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter konstruktív beszélgetésnek nevezte a Modi és Zelenszkij közötti egyeztetést, ahol Modi ismertette Újdelhi álláspontját az orosz olajimportról is. 

India szerint az orosz olaj kedvezményes megvásárlásával a világ legnépesebb országa biztosítja a stabilitást a globális energiapiacokon, enélkül a fekete arany ára a világpiaci ár duplája lenne. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Oroszország és India jó kapcsolatai több évtizedre tekintenek vissza, ebből kifolyólag Újdelhi semmilyen büntetőintézkedést nem vezetett be Moszkva ellen, és nem ítélte el Oroszországot,

inkább közvetítőként lép fel a konfliktusban.

India az energiahordozók mellett az orosz műtrágyát és fegyvereket is nagy mennyiségben veszi, miközben Oroszország az indiai gyógyszerek egyik legfőbb felvevőpiacának számít, és bekerült India öt legnagyobb kereskedelmi partnere közé.

India és Kína minden csepp orosz olajat felszippant

 

A nyugati országok szankciókkal sújtották Moszkvát, így Oroszország kénytelen Ázsiában értékesíteni az energiahordozóit, India és Kína pedig előszeretettel veszi az engedményekkel értékesített orosz olajat. Újdelhi júliusban napi 2,07 millió hordó olajat vásárolt Oroszországból, 4,2 százalékkal többet, mint júniusban, és 12 százalékkal nagyobb volument, mint egy évvel ezelőtt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.