BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 920. napja – A NATO főtitkára szerint önvédelem az ukránok behatolása Oroszországba

Az ukránok betörése a Kurszki területre Kijev önvédelemhez való joga alá tartozik – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Mint ismert, az ukránok augusztus 6-án behatoltak Oroszországban a Kurszk régióba.

Legitimnek mondható Ukrajna behatolása az orosz Kurszki területre, az akció Kijev önvédelemhez való joga alá tartozik – idézte Jens Stoltenberget a Reuters egy német hetilapnak adott nyilatkozata alapján. A NATO-főtitkár szerint Ukrajnának joga van megvédeni magát, a nemzetközi jog alapján a határt is átlépheti emiatt. 

NATO defence ministers meet
Jens Stoltenberg
NATO-főtitkár: őket nem tájékoztatták előzetesen Ukrajna terveiről / Fotó: AFP

Jens Stoltenberg jelezte, hogy a NATO-t nem tájékoztatták előzetesen Ukrajna terveiről, és nem is játszott benne szerepet. Azzal folytatta, hogy Ukrajna kockázatot vállal az orosz területeken való előrenyomulással, de rajta múlik, hogyan milyen katonai stratégiát választ. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világossá tette, hogy a művelet célja létrehozni egy ütközőzónát a határon túlról érkező további orosz támadások megelőzésére

– emlékeztetett. 

Mint ismert, az ukránok augusztus 6-án behatoltak Oroszországban a Kurszki területre, közben pedig moszkvai csapatok nyomulnak előre a kelet-ukrajnai Pokrovszk felé.

A kurszki behatolás a NATO–Ukrajna Tanács szerdai ülésén is téma volt. A NATO-tagországok ezen megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett. A tanácsot Kijev kérésére hívták össze miután a közelmúltban Oroszország számos légicsapást mért ukrán civilekre és az ország infrastruktúrájára.

A csaknem 420 ezres orosz város, Kurszk neve már az ukrán betörés előtt elhíresült. Itt próbálták megállítani a 2. világháborúban brutális tempóban Moszkva felé nyomuló német hadseregcsoportot.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.