BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Tönkretette az időjárás az idei francia bortermést

Minden összeesküdött a termelők ellen.

Jelentősen kevesebb bor lesz az idén a világ legnagyobb termelő országában. Franciaországban a sok csapadék miatt betegségek tizedelték a szőlőt, a helyzetet sok helyen jégverés és fagy is rontotta, tájékoztatott pénteken a párizsi agrártárca.

Összeesküdött az időjárás a francia bortermelők ellen / Fotó: AFP

Az előzetes becslések szerint 40-43 hektoliteres bortermés várható az ötéves átlagot jelentő 44,2 millió hektoliter helyett, és 

messze kevesebb a tavalyi 47,9 millió hektoliternél.

A nyár eleji párás időjárás segítette a lisztharmat terjedését, ami érintette a legtöbb szőlőtermő területet, és jelentős veszteségeket okozhat. Emellett sok szőlőültetvényen a virágzás idején a párás és hűvös körülmények miatt virágzáskor a virágok, a levelek és a fiatal bogyók csökkenését tapasztalták.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az égetett szesz mellett a bor az egyik legfőbb francia exportcikk. A szektor tovább sújtja, hogy csökken a hazai fogyasztás is, és az Európai Unióban gyártott brandyre kivetendő magas kínai vámok miatt is jelentős mennyiségű konyak maradhat a francia vállalatok raktáraiban, amelyet nehéz lesz eladni máshol.

Kevesebb lesz idén a bor az ötéves átlagnál / Fotó: AFP

Azt egyelőre nem tudni, hogy a bor árára milyen hatással lesz a kisebb termés. 

A nagy termelők ilyen esetekben általában emelik az árakat, de ezt az egyre erősödő globális verseny miatt most nehéz lesz megtenni.

A minisztérium nem adott részletes regionális becsléseket, de azt tudatta, hogy például Champagne-ban a termelés várhatóan alacsonyabb lesz, mint 2023-ban, miután a tavaszi fagyok és a jégeső befolyásolta a terméspotenciált.

Bordeaux régióban a túltermelés miatt korábban kivágtak mintegy nyolcezer hektárnyi ültetvényt, most pedig tovább csökkenti a termést a lisztharmat és a jégeső.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.