BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Spanyolországban is megunták a turistaáradatot – Valenciában is korlátozzák az Airbnb-t

A tartomány az engedély nélküli apartmanok bírságainak növelését tervezi, megunták a turisták tömegét. Valencia a helyhatóságokra bízza az Airbnb-szerű lakások számának korlátozását.

Spanyolország déli Valencia régiója is csatlakozik azon tartományok egyre növekvő számához, amelyek torkig vannak a tömegturizmussal, s a jelenségre válaszul az Airbnb-szerű üdülőbérlés lehetőségeit korlátozzák.

Valencia
Valencia – zsúfolt tengerpart, kaotikus szálláskiadás / Fotó: AFP

A regionális kormány, amely többek között Benidorm és Alicante tengerparti üdülőhelyeit felügyeli, a feketepiaci bérbeadás visszaszorítására törekszik, és a szabályokat megszegő bérbeadókat akár 600 ezer eurós bírsággal fenyegeti.
Nuria Montes, Valencia vezető turisztikai tisztviselője a Financial Timesnak elmondta, hogy az apartmanok fontos szerepet játszanak a regionális gazdaságban, de „szabályozni és rendezni akarjuk őket, hogy számuk ne növekedjen ellenőrizetlenül”. 

Valencia – a feketepiac felszámolása az elsődleges cél 

A kiindulópont, amely egy csütörtökön bemutatásra kerülő intézkedéscsomagban szerepel, a feketepiaci bérbeadás felszámolása. 

Nem engedhetünk meg semmiféle feketegazdaságot a szálláshelyek terén

– mondta Montes. A Velencétől Lisszabonig terjedő dél-európai célpontok Airbnb-szerű lakáskiadóit azzal vádolják, hogy rendetlen, hangoskodó látogatókat fogadnak, felgyorsítják a közterületek „turistásodását”, és felhajtják az ingatlanárakat. 

Barcelona például radikális lépést tett, azt  tervezi, hogy 2028 végéig bezáratja az összes, tízezer Airbnb-rendszerben kiadandó lakást – beleértve a hatóságok által már engedélyezetteket is. Montes szerint a valenciai régióban, amely a Costa Blanca Déniától Torreviejáig terjedő partvidékét foglalja magában, 

az engedélyezett üdülőapartmanok száma 2015 óta 40 ezerről 106 ezerre emelkedett. 

Becslése szerint azonban a be nem jegyzett, feketepiaci lakások száma 50 ezer vagy annál is több lehet. 

Akár hatszázezer euró is lehet a bírság 

A valenciai tervek szerint, amelyekről a regionális parlament szeptemberben szavaz majd, a súlyos szabálysértések esetén apartmanonként akár 600 ezer euróig is emelkedhet a bírságok összege.  

Az év végére még az engedélyezett lakások is illegálisnak minősülnek majd, ha a tulajdonosok nem adják meg a Spanyolországban található összes ingatlan azonosítására szolgáló, 20 számjegyű hivatalos kódot. 

Az engedélyeket ötévente meg kell majd újítani, és megtagadják, ha az adott ház lakástulajdonosai megtiltják az üdülőapartmanok használatát az épületben. A nemzeti jogszabályok uniós szintű harmonizálása érdekében Brüsszel idén áprilisban rendeletet fogadott el, amely előírja a rövid távú bérbeadással foglalkozó vállalkozások számára, hogy osszák meg adataikat a hatóságokkal. 

A 2026 májusában hatályba lépő szabályok értelmében az Airbnb-hez hasonló platformoknak rendszeresen friss információkat kell szolgáltatniuk a bérbeadókról és bérbeadási tevékenységükről, hogy a kormányok könnyebben le tudjanak csapni az illegális hirdetésekre.

Valencia eltökélt szándéka, hogy felszámolja az Airbnb-hez és a Vrbóhoz hasonló platformokon történő egyetlen szoba bérbeadását – mondta Montes. De nem akarja, hogy Barcelona mintájára teljesen betiltsák ezt a bérbeadási módot. A korlátozások mértékének megállapítását a települési önkormányzatokra bízzák majd. 

Hotelizálódás

Montes szerint az üdülőingatlanok sok éven át „rendkívül békésen” együtt éltek az állandó lakosokkal, viszont az Airbnb-hez hasonló platformok megjelenése az épületek „hotelizálódásához” vezetett, és megnövelte a konfliktusok számát a lakókkal. 

Montes azonban hozzátette, hogy véleménye szerint az apartmanok démonizálása Spanyolország-szerte túl messzire ment. „Úgy tűnik, hogy a turistalakásokat azonosították minden probléma okaként” – mondta, utalva a lakáshiányra és a növekvő bérleti díjakra. Ehhez képest például a valenciai régióban 

  • a turistaapartmanok az összes lakás 1,8 százalékát teszik ki, 
  • viszont az üres ingatlanok aránya 14 százalék. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.