BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Manabi,,Ecuador,-,June,1,,2012:,Unidentified,Happy,Female,Tourist

A bandaháborúk zúzzák rommá Ecuador idegenforgalmát

Ecuadorban minden adott, hogy turistaparadicsom legyen, azonban a válságok újra és újra aláássák az idegenforgalmat. Ezúttal a közbiztonsággal kapcsolatos problémák hátráltatják az ágazatot.

A négyévente egyszer megrendezésre kerülő globális katolikus konferencia ebben a hónapban Quitóban zajlott, de a kábítószer-kereskedők elleni belső háború árnyékában a tervezettnél 25 százalékkal kevesebb résztvevő jelent meg, köztük a pápa is kihagyta az eseményt. A foglalások az év elején 22 százalékkal zuhantak éves szinten.

Manabi,,Ecuador,-,June,1,,2012:,Unidentified,Happy,Female,Tourist
Fotó: Shutterstock

Pedig Ecuadorban minden adott, hogy turistaparadicsom legyen: olyan látnivalók akadnak az országban, mint az Andok gleccserei, a trópusi strandok és az esőerdők, valamint a különösen népszerű Galápagos-szigetek. Emellett az ország több mint húsz éve a dollárt használja, így a fő piacáról, az Egyesült Államokból érkező utazók kiküszöbölik az árfolyamkockázatot.

A válságok azonban újra és újra aláássák az idegenforgalmat. Az ország tavaly azzal került be a hírekbe, hogy a választások előtt két héttel lelőttek egy elnökjelöltet. A gyilkossági ráta tavaly 100 ezer főre vetítve 46,5-re emelkedett, ami 2018-hoz képest nyolcszoros emelkedés, és magasabb, mint Kolumbiában vagy Mexikóban.

Idén januárban ismét a figyelem középpontjába került a latin-amerikai állam: a fegyveres bűnözők egy csoportja elfoglalt egy guayaquili televíziót és élő adás közben fegyverrel fenyegette a személyzetet. Az utazási ágazatban dolgozók szerint a félelem miatt sokkal kevesebb látogató érkezett az elmúlt hónapokban.

A drogcsempészet okozza a problémákat

A turisták még a hagyományosan biztonságos Galápagos-szigeteket is elkerülik, mert tartanak a kötelező ecuadori szárazföldi megállásoktól. A közbiztonsággal kapcsolatos problémák a legújabbak a turizmust érintő kihívások sorában: 2016-ban egy nagy földrengés százakat ölt meg és több milliárd dolláros károkat okozott Ecuador tengerparti városaiban. 

Utána a koronavírus-járvány küldte padlóra a turizmust, majd a pandémiát követően a bennszülöttek tömegtüntetései aláásták az ország imázsát. A bűnözés is nőtt az elmúlt években, emiatt 2022-ben az ecuadori labdarúgó-szövetség visszautasította a Copa America megrendezését. Az erőszak elharapózása a kábítószer-kereskedelem következménye.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint a kokain világszintű termelése és fogyasztása rekordszintet ért el, emiatt a nemzetközi drogkartellek új útvonalakat kerestek, amelyeken keresztül a Kolumbiában és Peruban termelt kokaint csempészhetik. A két ország között fekvő Ecuador ideális terepnek bizonyult, amelynek 

hatóságai kezdetben nem rendelkeztek kellő tapasztalattal.

Ennek eredményeképpen Ecuador globális elosztóközponttá vált, ahol a kábítószert tárolják, előkészítik az átutazásra, és gyakran hajózási konténerekbe rejtve elküldik a végső célállomásra. Így aztán a lehetőségek ellenére a turizmus a bruttó hazai terméknek mindössze 2,9 százalékát teszi ki, éves szinten 1,1 milliárd dolláros bevétellel, messze elmaradva járvány előtti szinttől.

Vannak azonban jelei annak, hogy visszaszorul az erőszak: a belügyminisztérium szerint a gyilkosságok száma szeptemberig 17 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A bandák pedig egyes tartományokba és városokba vonulnak vissza, ezért a turisztikai célpontok biztonságosabbak lehetnek a jövőben.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.